Égi találkozások

2101

Május 24-én a Hold, a Mars és a Jászol-halmaz együttállásában gyönyörködhettünk, ráadásul a Nemzetközi Űrállomás is „felkereste” az égi társaságot.

Balázs Gábor, Dabas

Lakóhelyemről nézve úgy látszott, mintha a három égi objektum között menne el az űrállomás. Az este elején a vastag felhők kicsit aggodalomra adtak okot, de szerencsére egész szép derült egem lett az esemény megörökítésére. Az ég persze nem volt teljesen tiszta, vékony fátyolfelhők és egy kis sivatagi por is volt a légkörben. Ennek ellenére a tesztképek szépek voltak, jöhetett a felkészülés az ISS átvonulásra. 22:49-kor tűnt fel az ISS a horizonton, de a fényképezőgép látómezejébe 22:51-re ért, akkor is nagyjából 40 másodpercre. SkySafary appon néztem, hogy nagyjából mikor kell elindítani a felvételt, és szerencsére az időzítés a legjobb volt. így készült ez a kép, melynek elkészítése is nagy élmény volt. Ezt követően a feldolgozás adott pár kihívást, melyeket végül sikerült leküzdenem.

Kamera: Canon EOS 250D + Carl Zeiss Jena 135 mm f/3,5. Mechanika: Skywatcher Star Adventurer 2i Wifi mechanika (Pro Pack) + Jackal Adam fotóállvány. Exp.: 14x ISO 100 40s f/3,5 + 10 Dark, 40 Flat. Feldolgozás: Siril, Photoshop. Helyszín: Dabas. Dátum: 2023. 05. 24. 22:51.

Hozzászólás

hozzászólás