Együttállás – hajnalpírban

5936

A hajnali égbolton látható bolygófelvonulás legszebb pillanatát sikerült megörökíteni február 6-án hajnalban. Együtt a holdsarló, a Vénusz és a Merkúr!

Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

Február 6-án hajnalra már napokkal korábban jelezték a meteorológiai modellek, hogy derült idő várható. Minden adatfrissítésnél ellenőriztem, hogy tényleg, lehetséges-e, hogy végre lesz egy olyan együttállás, amikor éppen nem esik semmi, nincs köd és nem takarja semmi sem az eget. Még este is hitetlenkedve néztem a ragyogóan tiszta égre, hogy aztán az éjszaka közepén felébredve azt lássam, hogy borult… Szerencsére a felhőzet hamarosan elvonult és ismét ragyogó, csillagos ég volt odakinn, ráadásnak az este még élénk szél is jelentősen csillapodott.

Mivel a héten a férjemtől kaptam ajándékba egy jó nagy adag náthavírust, és köztudott, hogy orrdugulás ellen nincs jobb a hűvös, tiszta, friss levegőnél, így a hajnali fotózás kimondottan terápiás célú volt.

hold-merkur-venusz-20160206

Négy előtt kicsivel elindultam, hogy 5-re kiérjek a kiszemelt helyszínre, szerencsére a talaj ekkor már fagyott volt, így a sár sem tudta megakadályozni a tervem végrehajtását. Beállítottam a kamerákat és vártam a holdkeltét. Közvetlenül a horizonton, kb. egy fok magasságig volt egy kis maradvány felhősáv, ebből bukkant ki a vöröslő sarló 5:12-kor. A már szépen látható, de még igen lapos nyári Tejút épp csak egy picikét vesztett a kontrasztjából a holdfény hatására. A Hold kb. 2 fokos magasságánál már szembetűnően ragyogó hamuszürke fényt is megfigyelhettem, majd hamarosan kibukkant a kis felhősávból a Vénusz is – szintén vöröslő árnyalatban.

Ekkor már erőteljesen világosodott az ég alja, élénk narancsvörös sáv jelezte, hogy lassan ébredezik a Nap is… Előtte azonban még volt hátra egy feladat: a pár perccel később, 5:55-kor felbukkanó Merkúr is becsatlakozott a Hold és a Vénusz szépséges kettőséhez, s megörökítésre várt a hármas együttállás. Lejtettem pár riói karneválba illő szambalépést a fagyott repceföld barázdái közt, hogy megtaláljam a megfelelő szöget a kompozícióhoz, végül 6:03-kor megszületett a kívánt kép.  Picit még kattintgattam, gyönyörködtem a látványban – persze körbenézve az égen, hiszen nyugatról egészen a délkeleti horizont feletti együttállásig összesen öt bolygó jelölte ki az Ekliptikát. A Jupiter az Oroszlán hasa alatt, a Mars a Mérlegben, a Szaturnusz a Skorpiónál, majd a Vénusz és a Merkúr a Nyilasban ragyogott. Mivel mindegyik bolygó szép fényes is volt, látványos volt a sorakozó.

Negyed hétre már nagyon világos volt az ég, és ráadásnak az alsó néhány fokon a hajnalpír sávja igen élénk narancsszínű és nagyon fényes volt, nem volt könnyű követni a Merkúrt benne, végül ez fél hétig sikerült. Hazafelé úton hátra-hátrapillantva gyönyörködtem még a látványban.

Miután a légjárataim is kellően kiszellőztek s az égi élmény is gyógyerővel bírt, teljesen feldobott hangulatban érkeztem haza. Vajon a csillagászatot receptre is fel lehet íratni?

Hozzászólás

hozzászólás