Éjjeli őrjárat

1176

A Zselici Csillagos Égbolt Rezervátum majdani területén rendszeresen tartanak éjszakai csillagfényes túrákat a csillagászat és a természet kedvelői.

Kolláth Zoltán, Zselic

A Zselici Csillagos Égbolt Rezervátum hivatalosan még nem jött létre, de március 1-jén már a harmadik éjszakai túrát szerveztük a területen. Az éjszakai túrán rendkívül jó átlátszóságú ég borult fölénk, a Tejút és az állatövi fény kísérte lépteinket.

A túra csillagfényes csoportképe, a háttérben a Siriusszal (balra) és a nyugvó Orionnal (jobbra). A jobbra fent látható fényes, narancsos színű csillag a Betelgeuse, az alfa Orionis.
A túra csillagfényes csoportképe, a háttérben a Siriusszal (balra) és a nyugvó Orionnal (jobbra). A jobbra fent látható fényes, narancsos színű csillag a Betelgeuse, az alfa Orionis.

A túra egyik résztvevője, Jankovics István így foglalta össze élményeit: “Mit lehet látni? Az állatövi fény körcikkét, a téli Tejút szerényebb hömpölygését. Fiastyúk BU Tau-ja tökéletesen elválik fényesebb társától. A zeniten lévő Auriga nyílthalmazai (M36, M37) szinte kiverik az észlelő szemét, az M35-ös látványa grízes, szemcsés, akárcsak az M44 kis korongja. A Coma-halmazban különböző színű drágakövek villannak fel, szemeimmel többször is megsimogatom szomorú sorsú Bereniké hajzuhatagát. Milliónyi hozsannát magába szívó M31 és M33 látványa felemelő érzés. 15-20 fok magasságban levő Draco fejében, a gonosz sárkányszem két csillagát könnyedén lehet látni, a harmadikat csak érezni. Érdekes, hogy a Mars és az alfa Ori messze nem olyan vörös, mint egy szennyezettebb helyen, sokkal sárgábbak. Ezt a jelenséget eddig nem tapasztaltam. A Sirius kegyetlen fénye tőrdöfésként hat a retinámra.”

Az éjszakai túráról és a fényszennyezés-elleni küzdelem újabb eredményeiről a Meteor 2008/7-8. számában közlünk összeállítást, A Föld éve kapcsán.

Hozzászólás

hozzászólás