Eukaliptusz és a déli Tejút

2381

A déli félteke égboltja egzotikus látnivalókat kínál az északról érkezők számára, amelyeket szeptember folyamán, az ausztrál tavasz kezdetén volt szerencsém megtapasztalni.

Ladányi Tamás, Ausztrália

Az ötödik kontinens csillagait az ausztráliai Magyar Nagykövetség vendégeként láthattam, miután Canberrában a Brit Nemzetközösség Természettudományi Múzeumában rendeztek kiállítást az asztrofotóimból. Érkezésem napján már a Namadgi Nemzeti Park sötét egén köszöntöttek rám az ismerős déli konstellációk a Dél Keresztjétől a Magellán-felhőkig. Később, egy Erdélyből származó család invitálásának eleget téve, az Új-Dél-Walesben található Murrumbateman település mellett találkoztam ismét a déli Tejúttal.

eucalyptus_150917_ladanyi_web

A vendéglátóm háza mellett magasodó, emblematikus formájú, száz éves korú eukaliptusz szinte kínálta magát az éjszakai fotózás kulisszájaként. Az ég minőségére jellemző, hogy a még a hozzávetőleg harminc kilométerre fekvő főváros fénybúrája sem nyomta el a Tejút fényét, ami gyönyörűen kirajzolódott a kiszemelt fa sziluettje felett. A mellékelt kép jobb oldalán, a faágakon ücsörögve a Szaturnuszt láthatjuk, felette, az Antares vezérletével, a fejtetőn álló Skorpió csillagai rajzolódnak ki. Baloldalon a Rigil Kent (alfa Centauri) és a Hadar (béta Centauri) fénylik, míg az „alattuk” levő „csillagban” Tejútrendszerünk legnagyobb gömbhalmazát, az Omega Centaurit tisztelhetjük. A nagy égterületet bemutató fotón az Oltártól a Távcsőig számos további, hazánkból láthatatlan konstellációt is azonosíthatunk.

 

Hozzászólás

hozzászólás