Februári teliholdkelte

1536

A Zsámbék és Tök fölött húzódó, a Gerecse délkeleti csücskét képző Nyakas-hegyről pompás kilátás nyílik gyakorlatilag minden irányba. Belátni a Gerecsét, a Budai-hegységet, a Pilist, a Vértest, lehet látni az Etyeki-dombság tetejére felhúzott Korda Filmstúdió tömbjét, gyakorlatilag az egész Zsámbéki-medence a lábunk előtt fekszik. Tiszta időben a százhalombattai olajfinomító kéményei is kivehetők a távolban.

Ábrahám Tamás, Tök

Tök fölött kinéztem a hegygerincen egy tisztást, ahonnan a Budai-hegység szinte teljes egészében látható. A holdkelte előtt jó fél órával már ott voltam, felállítottam az állványt, előkészítettem a fényképezőgépet. Jó pár képet készítettem a holdkeltéig, elvégeztem a beállításokat, majd vártam a Hold felbukkanását. Akkor vettem csak észre, mikor már felkelt és nagyon halványan a hegyek fölött lebegett. Ekkor indítottam a fotózást. Két szomszédos kép exponálása között 2 perc 20 másodperc időtartamot állítottam be.

Miután a látómezőből kiaraszolt a Hold, leállítottam a fotózást és az összepakolás előtt még egy kis ideig csodáltam a kilátást.

A felvételek 2022. február 16-án készültek Pentacon 4/200 teleobjektívvel és Canon EOS 400D fényképezőgéppel, ISO 100 érzékenység, f/8 fényerő és 1/80 mp beállítások mellett.

Hozzászólás

hozzászólás