Furcsa pár: a Machholz-üstökös a Fiastyúkkal

1196

Donald Machholz egyike napjaink legsikeresebb üstökösfelfedezőinek. A hét csillagászati képén a 2005-ös fényes üstökös és a Fiastyúk együttállását láthatjuk.

Zseli József, Nagyvenyim

Az elmúlt években több szabadszemes fényességű üstököst észlelhettünk, melyek közül Robert McNaught legutóbbi objektuma, a 2007-es Nagy Üstökös óriási hírnévre tett szert a január végi fantasztikus látványnak köszönhetően. Érdemes azonban felidézni egy pillantással a két évvel ezelőtti C/2004 Q2 (Machholz)-üstököst is! Korunk másik sikeres üstökösfelfedezője az amerikai Donald Machholz, aki 2004 augusztusában fedezte fel a 2005 elején egünkön végigsöprő kométát, ami a távcső nélkül is észlelhetőség ellenére sem volt olyan feltűnő látvány, mint az idei „üstökösszörnyeteg”. 2005 januárjában néhány napig a Fiastyúk (Plejádok) csillaghalmaz közelében volt látható – a furcsa pár kisebb látcsővel, sőt puszta szemmel is könnyű célpontnak számított.

2007w12_nagyAsztrofotósaink is megcélozták a szép együttállást. Az egyik legsikerültebb felvételt Zseli József készítette az üstökös és a csillaghalmaz párosáról. A hét csillagászati képe 2005. január 6-án készült 2,8/180-as teleobjektívvel és Canon 10D fényképezőgéppel, 6 perc expozíciós idő mellett.

Hozzászólás

hozzászólás