Galaxis a szomszédban

5885

Az Androméda-galaxis (M31) a Tejútrendszert is tartalmazó galaxishalmaz, a Lokális-csoport legnagyobb csillagvárosa. A kiterjedt spirálgalaxis sötét égen puszta szemmel is kivehető. Binokulárral, távcsővel nézve izgalmas látvány ez a szomszédos csillagváros, azonban szerkezetét, valódi szépségét csak a fotók mutatják meg igazán.

Bagi László, Öcsöd

Legújabb fotómon az M31, Androméda-galaxis részlete látható. A Tejútrendszer körül keringő törpegalaxisok után ez a hozzánk legközelebb elhelyezkedő komoly galaxis. Megközelítőleg 2,5 millió fényév távolságra helyezkedik el. Látványos és kedvelt célpontja a csillagászoknak és asztrofotósoknak egyaránt.

Az Androméda-galaxis közelsége némiképp nyugtalanító, hiszen ez a hatalmas csillagváros 110 km/s sebességgel közeledik felénk. Aggodalomra azonban egyelőre nincs ok: nagyjából 4 milliárd év múlva ütközik galaxisunkkal, távoli utódaink egén egyre látványosabb lesz a közelítő csillagváros, majd az ütközést követő heves csillagkeletkezési folyamatok.

Alapvetően mozaikban gondolkodtam, de az időjárás lehetetlenné tette ezt a próbálkozásomat. Több beforgatásból indítottam volna a mozaikot és ekkor jött az ötlet, hogy egy nem megszokott képkivágással és kompozícióval készítem el a végleges fotót. A fotó adatai: Távcső: 200/800 Newton asztrográf f/4, Kamera: AtikOne6 mono, Expozíciós idő: 12 óra LUM, 4,5 óra RGB, Össz expozíciós idő: 16,5 óra.

 www.bagil.hu

Hozzászólás

hozzászólás