Kalifornia-köd

1955

Az asztrofotográfiusok számára nem nagy dolog eljutni a napfényes Kaliforniába – illetve megörökíteni a téli égbolt pompás emissziós ködét.

Szántó Szabolcs, Pécs

A Kalifornia-köd vizuálisan is megfigyelhető, de csak nagyon sötét égbolt alól érdemes próbálkozni binokulárral vagy RFT-vel, hiszen meglehetősen nagy kiterjedésű, hossza nagyjából 2,5 fok (vagyis öt teleholdnyi). A halvány derengés megpillantásánál nagy segítséget jelenthetnek a mélyég-szűrők. Az NGC 1499 jelzésű ködösség alakja Kalifornia államra emlékeztet – innen népszerű elnevezése. A képen is látható kékes fényű csillag, a kszi Persei készteti fénylésre a Kalifornia-ködöt, melynek távolsága mintegy 1000 fényév.

kalifornia-szanto-szabolcs

A fénykép különlegessége, hogy egy viszonylag olcsó, mondhatni kommersz kis távcsővel készült, mely házilag lett átalakítva, hogy alkalmas legyen asztrofotózásra. A távcsövön cserélve lett a kihuzat és a segédtükör, valamint rövidítve és belülről velúrozva lett a tubusa. A felvétel Pécsről készült 114/450-es átalakított Skywatcher Newton távcsővel, CLS szűrővel, Canon EOS 450D fényképezőgéppel, 60×10 perc expozícióval.

 

Hozzászólás

hozzászólás