Kolozsvári felhős analemma

1884

A Nap egész éves égi útját örökítette meg észlelőnk Kolozsvárról. A Nagy Égi Nyolcas fotózásához leginkább kitartásra és türelemre van szükség. Továbbá türelemre és kitartásra…

Mátis István, Kolozsvár

Mivel Kolozsvár délkeleti részén élek, délre és keletre nincs semmiféle történelmi jelentőségű épület vagy emlékmű, ami kivételes háttért szolgáltathatott volna (mint például Anthony Ayiomamitis az Akropoliszon készített ókori műemlékeket magába foglaló analemmái). Az utazás Kolozsvár északi részeire és vissza pedig túl sok időt igényelt volna, a gyakori forgalmi dugók miatt. Ezért a legpraktikusabb megoldást választottam: otthonról fogom készíteni, ahonnan a terepet tudom kontrollálni, ami nagy előnyt jelent. Mivel városi környezetből készül, városi analemma lesz. A japán Masayuki Shiraishi 2013-as analemmája városi környezetből, Tokió északi részéről megerősítette elképzelésemet, miszerint lehetséges toronyblokkok közül esztétikus analemmát készíteni.

A kolozsvári felhős analemma 2012 októbere és 2014 januárja között készült.
A kolozsvári felhős analemma 2012 októbere és 2014 januárja között készült.

A kamera választását is el kellett döntenem. A hagyományos filmes módszerhez kell a legkevesebb utólagos feldolgozás, de ez a módszer a legérzékenyebb a beállítási hibákra. A webkameráknak közepes a képminősége, és a legtöbbnek túl kicsi a látómezeje. A tükörreflexes digitális fényképezőgépemnek, egy Canon 450D-nek az eredeti objektívvel megfelelő volt a látómezeje, jó a képminősége és mivel digitális, a felállítás kis hibáit utólag lehet korrigálni, ezért ezt a módszert választottam. A napkorongok felvételekor egy fotografikus napszűrős és egy napszűrő nélküli képet készítettem. Az elsőn jól látszik a napkorong, a másikon a háttér, ami majd segít a képek utólagos egymáshoz illesztésében.

Miután a napkorongok készen voltak, már csak a megfelelő hátteret kellett kiválasszam. A nem túl érdekes földrajzi elhelyezkedést már nem tudtam megváltoztatni, és mivel hiteles analemmát akartam, nem is akartam ezen módosítani. Az egyedüli változtatható dolog az időpont maradt. Több ötlet után (tiszta ég, naplemente, esőfelhők, bárányfelhők, madarak) egy olyan hátteret akartam, ami az analemmát emeli ki leginkább. Eszembe jutott, hogy már fotóztam a környéken vörös felhős hátteret, és egy ilyen jó lenne háttérképnek. Elkezdtem a vörös felhőkre vadászni és kémlelni az eget reggel és este. Egyik kora reggel csörög a telefonom, felhív a barátnőm: „István, vigyázz, mert vörös az ég!” Nem kellett nekem kétszer mondani, nekiálltam a fotózásnak, és az eget napkelte előtt szinte minden árnyalatban lefotóztam. Röviddel utána kiválasztottam a legjobban illőt és enyhe görbézés után kész volt a tökéletes háttér.

 

Hozzászólás

hozzászólás