Leonida-tűzgömb!

390

Perkó Zsolt, Nagykanizsa

Az utóbbi évek látványos kitörései révén a Leonidák váltak a legismertebb meteorrajjá. A 33 év keringési periódusú Tempel-Tuttle-üstököshöz kapcsolódó meteorok a Leo (Oroszlán) csillagkép irányából érkeznek, gyakorisági maximumuk rövid ideig, néhány órán át tart, és mindebbe még az időjárás is beleszól. 2001-ben szerencsénk volt, a kedvezőtlen holdfázis ellenére az ország több pontjáról sikeresen észleltük és fényképeztük a raj fényes tagjait.

Az International Meteor Organization friss adatai szerint a raj maximuma november 19-én hajnalban következett be, valamivel kevesebb mint óránként 60 meteorral. A 2001-es maximum ennél lényegesen magasabb volt, óránként több mint 3000 meteort lehetett elvileg megszámlálni. Ekkor az egész ország talpon volt, számos helyszínen folyt szervezett megfigyelőmunka.

A hét csillagászati képén egy 2001-es Leonida-tűzgömb látható. A  tűzgömb fényes “lándzsája” mellett elmaszatolódó ködösség a meteor nyoma, mely a fényesebb tűzgömbök esetében több másodpercig, vagy akár percekig is megfigyelhető. Az állókamerás felvételen az Amdormeda-ködöt is felfedezhetik a szemfüles megfigyelők: a tűzgömbnyomtól jobbra látható.

Hozzászólás

hozzászólás