Madár a Napban

1375

A Nemzetközi Űrállomás átvonulásai menetrend szerint történnek hazánk egén. Nagy ritkán előfordul, hogy a Nap előtt vonul át az űreszköz, melynek kontúrja hatalmas fémmadárra emlékeztet.

Bánfalvy Zoltán, Budapest

A Polaris Csillagvizsgáló holdudvarába tartozó egyik Facebook-csoportban fújt riadót Nagy Olivér, hogy 2014. április 27-én, vasárnap délután 18:49-kor 3 másodpercet meghaladó ISS-átvonulás lesz megfigyelhető a Nap előtt. Az adatokat megnézve lemondóan legyintettem, hiszen ilyenkor már a Nap 10° alatt jár, és nem látszik a távcsövem szokott felállítási helyéről. Azonban régóta várok már erre az alkalomra, az időjárás is kedvezően alakult, a teraszról még éppen látszott a Nap, úgyhogy az esemény előtt alig 20 perccel elhatároztam, hogy nem szalasztom el a lehetőséget. Villámgyors kipakolás, egy kis átalakítás a teraszon és a növényzeten és uzsgyi!

A Nap már alacsonyan járt, így a megszokott ND1.8-as szűrőt egy életem, egy halálom (és egy kamerám!) felkiáltással kicseréltem egy ND0.9-es holdszűrőre, ami pont ideálisnak bizonyult. 1/10000 s expozíciós időre állított kamerával vártam az Űrállomást, a jelzett időben, majdnem a jelzett helyen meg is érkezett. Összesen 55 képkockán sikerült rögzíteni, amint az a mellékelt videón látható.

Hozzászólás

hozzászólás