Mosolygós Szaturnusz

1870

Az esték első számú bolygó-látványosságává lépett elő a Szaturnusz, melynek gyűrűrendszerére egészen kiváló „rálátás” nyílik a nyári hónapokban.

Szántó Szabolcs, Pécs

Már hónapok óta szerettem volna a mostanában meglehetősen alacsonyan járó és így nehéz célpontnak számító Szaturnuszról egy elfogadható képet készíteni. Sokáig nem volt szerencsém a légköri nyugodtsággal, de július 11-én a napnyugtát követő szürkületi időszakban rám mosolygott a szerencse és végre eljött az áhított nyugodtság. A felvétel Pécsről készült 254/1200-as SkyWacher Newton távcsővel, 3x-os fókusz nyújtással, ASI 120MC-S színes CCD kamerával 4000 képkocka felhasználásával.

hetkepe-szaturnusz-szanto-szabolcs

Szaturnusz-észlelési tanácsok a Meteor csillagászati évkönyv 2016. évi kötetéből:

„A Skorpióban, az Antares fölött járó bolygó sajnos csak 22°-kal emelkedik a horizont fölé. A bolygó felénk billenő északi féltekéjén kiválóan megfigyelhetjük a sötét NEB és a világos EZ határvonalát, majd a NEB és NTB apró kondenzációkkal tarkított sávjait.

Az északi póluson ülő NPC poláris hexagonja apró fekete sapkaként zárja a bolygócsúcsot. A déli féltekén a korong előtt áthúzódó gyűrű mellett már kibukkan a SEB sötét sávjának felső része. Az oppozíció előtti és utáni időszakban a korong gyűrűre vetett árnyéka hosszú görbe ívként szegélyezi a korongot, egészen a pólusig. A nagy gyűrűhajlás miatt a gyűrű intenzitáskülönbségei, fekete rései és a belső anzák finomszerkezete kiválóan tanulmányozható. Rossz seeing és az atmoszferikus diszperzió ellen védekezhetünk IR szűrővel, így a sávok kontrasztja is sokat javul.”

Hozzászólás

hozzászólás