Nagyvárosi fények

1778

Budapest éjszakai fényei még a Mátrából, a piszkés-tetői csillagvizsgálóból is könnyedén megfigyelhetőek megfelően tiszta időben.

Kolláth Zoltán, Piszkés-tető

A főváros fényei Budapest 100 km-es környezetében megnövelik az égbolt háttérfényességét. Kellően magasról a város fényei közvetlenül is láthatók. Egy régi Praktica 135 mm-es optikáját egy digitális kamerára (jelen esetben Canon EOS 350D) csatlakoztatva körülbelül olyan képet kapunk, mint vizuálisan egy állványra helyezett binokulárral. A kép bal felső sarkára beillesztettem a Jupiterről és holdjairól azonos körülmények között készült felvételt – ez segít a szögméretek azonosításában is.

2009w32-nagy

A Gellérthegytől a Hármashatár-hegyig jól kivehetők Budapest fényei. Könnyen kivehető a TV torony a Széchenyi-hegyen, a Hármashatárhegy antennáinak fényei és a János-hegyi kilátó díszvilágítása Ez utóbbi szépen eltűnt a képről éjjel egy órakor, a díszvilágítás kikapcsolásakor. Ez a momentum azonban nem csak a közvetlenül látható fényforrások elsötétedésében jelent meg.

A főváros feletti fénykupola fényességét a mátrai Piszkés-tetőről mérve a díszvilágítás kikapcsolása előtt és után, könnyedén kimutatható a fénylés körülbelül 5 százalékos csökkenése. Ez is jelzi, hogy a „szépítő fények” a betáplált energiához képest aránytalanul erősen jelennek meg az égbolt kifényesedésében.

Ahhoz, hogy a városi fényeket messziről lefényképezzük, nem kell különösen jó átlátszóságúnak lennie a légkörnek. A hasonló körülmények között nappal készített felvételen alig látszik valami. Nem véletlenül, hiszen a kontraszt számít a láthatóságban. Nappal a területről visszaverődő napfény verseng a távoli helyszín és a köztünk lévő levegőben szóródó napfénnyel. Párás levegőben a szórt fény erősen megnő, így a kontraszt is lecsökken. Éjjel a direkt fényeket hiába tompítja a légkör lecsökkent fényáteresztő képessége, a kontraszt nagy marad, még a fényszennyezés hatására erősen megnövekvő „háttér” mellett is. Az egyébként viszonylag sötét hegy és domboldalak egyre fényesebbek, ahogy távolabbra nézünk, ez is a légkörben szórt fény összegzéséből ered. Hosszabb útszakaszon átnézve több légköri részecske kerül látóirányunkba, így a szórt fény intenzitása is nagyobb. A díszvilágítás lekapcsolásakor nem csak a főváros fénykupolája csökkent, hanem az alatta látszó hegyoldalak fényessége is – ott még nagyobb arányban, körülbelül 10 százalékkal.

A felvétel 2009. június 18-án 0:45-kor (NYISZ) készült.

Hozzászólás

hozzászólás