Sarki fény a kilátó felett

4098

Húsz éve, 2003. november 20-a óta nem láttunk Magyarországon ilyen fényes sarki fényt! Lelkesült beszámolók mindenütt, fényképek tömege bizonyítja: húsz év múlva, 2023. november 5-én vöröslött az északi ég alja.

Balázs Gábor, Dabas

November 5-én estefelé nagyjából háromnegyed hatkor láttam az első jelzéseket és képeket, hogy sarki fény látható és várhatóan erősödni fog. Ez az erősödés egyébként az Időkép.hu prédikálószéki kameráján már-már látszott is, ahogy ránéztem. Gyors rendszerösszerakás után a hátsó kertben tettem próbát, hátha látszik Dabasról is. Ha sokáig néztem az eget, akkor igen, kicsit vöröses volt az északi horizont, de a kamera egyértelműen mutatta már az akkor még halvány vörös fényt. Apával a megerősítő felvétel után a Dabas fényszennyezéséből kívül eső Szent Jakab sétányra indultunk, ahol az autóból kiszállva még soha nem látott látvány tárult elénk. Egyszerűen hűha, azta! Leírhatatlan látvány volt, főleg úgy, hogy még életemben nem láttam sarki fényt, de ahogy a különböző csoportokban olvastam, az elmúlt 20 évben nem volt hasonlóan erős sarki fényjelenség az országban. Éppen a maximumra értünk ki az általam kigondolt helyre, így a kép a Dabasról látható maximumot mutatja. Ezt követően még látszott egy darabig, de fokozatosan halványult. Mindenképp maradandó élmény marad az ég fényes vöröslésének látványa, de az, hogy a mozgását is lehetett látni az valami elképesztő.

A kép bal oldalán a sarki fény mögött a Nagy Medve csillagkép található, jobbra haladva a kép közepére komponálva pedig a sétányon található kilátó. A fák fölött, ahol a legfényesebb volt a sarki fény a Szekeres csillagkép található, tőle jobbra, már a sarki fény végénél pedig a Perzeusz csillagkép és a Fiastyúk nyílthalmaz. Összességében pedig az előtér elmosást a gyorsan ereszkedő köd segítette. A végeredmény egy 5 képből álló panorámafotó.

Kamera: Canon EOS 250D + Canon 18-55 mm kit objektív
Mechanika: Jackal Adam fotóállvány
Exp.: 5x ISO 800 15s
Feldolgozás: Photoshop
Helyszín: Dabas
Dátum: 2023. 11. 05. 18:17

Hozzászólás

hozzászólás