Spirálgalaxis a szomszédban

1474

Messier 33-as katalógusszámú köde az egyik legközelebbi csillagváros, a Triangulum csillagképben látható. Ezt a szép felvételt az MCSE ifjú tagja, egy 18 éves amatőrcsillagász készítette.

Szűcs Mátyás, Tarján

A Triangulum (Háromszög) csillagkép első számú látványossága a közeli M33, közismert nevén a Triangulum-galaxis. Ez a spirálgalaxis a Lokális Halmaz harmadik legnagyobb tagja, átmérője mintegy 50 ezer fényév, vagyis nagyjából feleakkora, mint a mi Tejútrendszerünk. A csillagváros távolsága mintegy 3 millió fényév. Tapasztalt megfigyelők tiszta, holdfénytől és fényszennyezéstől mentes éjszakákon puszta szemmel is megpillanthatják, igazi titkait azonban csak fotografikus úton lehet feltárni.

m33-hetkepe-mtt-szucsm

A tarjáni távcsöves találkozón való részvételemet eredetileg egy naposra terveztem, de annyira fantasztikus volt a hangulat, hogy tovább maradtam. A kép a tábor legjobb egű éjszakáján, augusztus 14/15-én készült. Összesen 60 darab 100 másodperces képet használtam fel iso 1600-on, 150/750-es Newton tubussal, Celestron CAM GoTo-val és 450D-vel. Mivel a gép automatikusan csinálta a képeket, így nyugodtan el tudtam indulni a többi táborozóhoz, és hosszasan beszélgettünk mindenféle amatőrcsillagász és asztrofotós témáról. Végül a képek feldolgozását még a szombat délelőtti előadások idején kezdtem el, aztán a családi nyaralás után folytattam a Photoshopban. Már bánom, hogy csak két napot voltam ott, jövőre végig ott leszek, az biztos!

Hozzászólás

hozzászólás