Taurida-tűzgömb

1542

A Tauridák az október-novemberi időszak egyik érdekes meteorraja. Jellemzően lassú, fényes tűzgömböket produkálnak, mint a hét képének választott felvételen is.

Jónás Károly, Budapest

Sok-sok éve rendszeresen fotózom a meteorokra. A többi hasonló meteorvadász megszállottal mindig egyeztetünk, mikor mit és merre érdemes fotózni (Biró Zsófiával, Landy-Gyebnár Mónikával, Bakos Lizával stb.), főleg nagyobb, látványosabb rajok idején! Tavaly a Tauridák az átlagosnál nagyobb aktivitást produkáltak, ezért kis csapatunk idén nagyon várta a folytatást. Én Soroksáron lakom, Budapest déli részén, kertes házban. Tiszta idő esetén innen is szoktam fotózni, de ha tehetem, inkább a vidéki sötét eget részesítem előnyben. Október 31-én úgy alakult, hogy a közeledő front miatt nem volt értelme messzebbre utazni, hiszen éjszakára felhősödés volt várható. Napnyugta után még szép derült volt az ég, így kipakoltam a fotós felszerelésből két gépet az ég alá. Az egyik DK felé, a másik DNy felé nézett.

20161031-taurida-jonas-karoly

A két videometeoros kamerám is ezeket az égtájakat figyeli, így azoknak a felvételeiből gyorsan vissza tudom nézni, ha volt valami érdekes esemény. 21:01 UT-kor a Husor-2 kamera meteort jelzett: egy szép, -4,2 magnitúdós északi tauridát. Ezután kimentem a tetőre felállított fényképezőgépekhez, hogy az adott irányba néző gép is elkapta-e! Meglett ott is! Hát ez a története ennek a fotónak. Meteorfotózáshoz Canon tükörreflexes gépeket használok hálózati adapterrel. Így nem kell bennük akkumulátort cserélgetni, az egész éjszakát végig tudom fotózni. Ezt a képet egy 60D vázzal és egy fényerős 11-16 mm-es Tokina objektívvel készítettem, 12 mm-es gyújtótávolságra állítva.

Hozzászólás

hozzászólás