Teljes holdfogyatkozás Princetonból

923

November 8-án teljes holdfogyatkozás volt látható a nyugati féltekéről. Itthon a jelenség nem volt látható, ám hangulatos beszámolót kaptunk Princetonból.

Bakos Gáspár, Princeton

A november 8-i teljes holdfogyatkozást Princetonból figyeltem meg. Princeton az Egyesült Államokban van, New Jersey államban, New York is Philadelphia között félúton.  A városkának van egy golfpályája, amelyre teljesen szabad a bejárás, és szerencsére közvilágítás sincs, hiszen éjjel senki sem golfozik (én nappal sem).  Mi csillagászok a golfpályát kizárólag éjjel használjuk, észlelőrét gyanánt. Egy golfpálya egészen kiváló észlelőrét, szépen nyírt és rendezett, csak a golfklubnak nem szabad reklámozni, hogy éjjelente a másfél milliméteresre nyírt pázsiton nyugtatom a távcsőállványt. Az egyetlen nehezítő körülmény az automata locsolórendszer, melynek az elrendezését mára már kitapasztaltuk, de sok nagy éjjeli elázás árán.  A legtöbb alsós (értsd, nem doktori) diákom tanulmányai során többször arra kényszerül, hogy erről a nagy rétről végezzen csillagászati megfigyeléseket. Ez a mostani holdfogyatkozással is így volt; legalább húsz diákot láttam a réten kószálni a hajnali órákban.  Gondoltam is, milyen derék fiatal emberek, hogy ilyen korán felkeltek a professzoruk, illetve egy holdfogyatkozás kedvéért, de miután beszélgettem velük, kiderült, hogy igazából hajnalig buliztak, és le sem feküdtek. 

A Cleveland Tower a fogyatkozó Holddal és a Fiastyúkkal.

A golfpálya közvetlen szomszédságában áll a doktori iskola kollégiuma.  Ennek a tornya a „Cleveland-tower”, amely hozzávetőlegesen 55 méter magas, és egy érdekes csillagászati vonatkozása is van.  Tanszékünk korábbi vezetője, Lyman Spitzer professzor 1976-ban gyakorlás végett a tornyot megmászta, miközben egy másik csillagász a torony tetejéről, kötéllel biztosította.  A rendőrség azonban lefülelte, és írásbeli megrovásban részesült, egyúttal el lett tiltva bármilyen további próbálkozástól.  Spitzernek hobbija volt a hegy- és sziklamászás.  Az 1940-es évektől kezdve az űrtávcsövek befolyásos támogatója volt.  A Hubble-űrtávcső is az ő „ötlete” volt, a Spitzer-űrtávcsövet pedig róla nevezték el.  Nos, ez a torony látszik a fogyó hold előtt.  A felvétel egy Canon 6D kamerával és egy 400 mm-es teleobjektívvel készült, fotóállványról.

Hozzászólás

hozzászólás