Varázslatos égi kör

3919

A zsámbéki romtemplomot az elmúlt bő egy évtizedben alaposan körbefotóztam, leginkább éjszakai képeket készítettem együttállásokkal, teliholddal, holdsarlóval. Ez az első kép, amit nappal készítettem egy szép, egybefüggő 22 fokos naphalóval, amikor is a templomrom egyik tornyát a Nap kitakarására használva próbáltam a halót erőteljesebben megjeleníteni.

Ábrahám Tamás, Zsámbék

Az elmúlt év vége nem kényeztetett el bennünket, hosszú hetekig egyhangú szürkeséggel teltek mindennapjaink. Nem láthattuk a „betlehemi csillagot” sem december 21-én. Aztán karácsony környékén már voltak derült esték, láthattuk a Jupiter és Szaturnusz közelségét is még. Sikerült elcsípnem a Vénusz és a holdsarló hajnali együttállását is 11-én, majd 14-én a Merkúr és a holdsarló szép együttállását észlelhettük koraeste.

Ezt a naphalót már a kertben észrevettem, jó pár képet készítettem kint. Aztán autóba kellett ülnöm, de mielőtt Zsámbékot elhagytam volna, gyorsan felkanyarodtam a „romi”-hoz. Szerencsémre a haló itt intenzívebb volt és hát nem volt nehéz szép képet készíteni.

A kép 2021. január 18-án készült Canon EOS 400D fényképezőgéppel és Canon EF-S 10-22 USM objektívvel, ISO 100 érzékenység, F/5, 10 mm és 1/2500 mp beállítások mellett.

Hozzászólás

hozzászólás