Varázslatos Orion-köd

4020

Szabad szemmel is látható az Orion öve alatt halvány, ködös csillagként. Távcsővel szemlélve csillagok sokaságára bomlik az apró ködöcske, kavargó gáztömegekkel – megunhatatlan látvány.

Horváth Attila Róbert Hozé (Győrújbarát)

Hozé igazi Orion-köd specialista volt, magam is nyomon követtem, amint évről évre egyre jobb és jobb képeket készít a hatalmas csillaggyárról. A mélyég-objektumok mellett megannyi más égi célpontot is célba vett, nagyszerű képeket készített például a Napról, H-alfa tartományban. Amikor csak tehette, letolható tetős kis obszervatóriumában gyűjtötte a csillagfényt (vagy a napfényt, a holdfényt), a sok-sok munkával létrehozott képek pedig önmagukért beszélnek. Igazi közösségi ember volt, saját birtokán, a Hozé Asztrofarmon évről évre nyári találkozót szervezett az asztrofotós barátainak.

Erről az Orion-köd fotóról is leveleztünk – a kép egyfajta összegzése Hozé eddigi M43-felvételeinek. A képről a következőket írta: “Egy amatőrtársam ötlete alapján összedolgoztam az eddigi összes Orion-köd képeimből a legjobban sikerülteket. Íme az eredmény: együtt összesen 11 órányi expozíció erre, az égbolt egyik legfényesebb mélyég objektumára 3 különböző optikával, (SW 250/1000 carbon asztrográf, 200/800 carbon asztrográf, SW 80/600 ED apo) Canon 550D módosított fényképezőgéppel. A képek 2013-ban, 2016-ban és 2018-ban készültek.

Ezzel a képpel emlékezünk amatőrtársunkra, Horváth Attila Róbertre (1963-2023), akitől a múlt héten búcsúztunk. Isten veled, Hozé!

Szöveg: Mizser Attila

Hozzászólás

hozzászólás