Vörös lagúna

1498

Szürreális színek, kavargó ködösség a Tejút csillagszőnyegén. Porködök, gázködök örvénylenek: itt születnek a csillagok!Éder Iván, Hakos Astrofarm, Namíbia

Ezek a színpompás ködök talán a Nyilas csillagkép legszebb objektumai. A bal oldali Lagúna-köd nevét a köd közepén kacskaringósan átfutó jellegzetes széles sötétebb sávról kapta. A jobb oldali Trifid-köd pedig az égitestet három részre szabdaló porfelhők jellegzetes távcsöves látványáról kapta a nevét. Mindketten születő csillagok bölcsői. A ködök anyagából csillagok születnek, melyek ultraibolya sugárzása a körülöttük levő hidrogént ionizálják. Ez az, ami jellegzetes vörös színben pompázik. De a köd nem minden része ionizált és nem csak hidrogénből áll. Mindkét objektum reflexiós ködöt is tartalmaz, melyben jelentős mennyiségű por is található. A csillagok fényét visszaverő köd kék színben játszik, mert a fiatal csillagok igen forróak, tehát kékes színűek. Míg a Trifid-köd körül ez feltűnően látható, a Lagúnánál kevésbé egyértelműen színezi a részleteket a kék felé. A Trifid-köd feletti nyílt csillaghalmaz az M21 katalógusszámot viseli.

2013w01-nagyA Lagúna-ködben úgynevezett Bok-globulák is megfigyelhetőek. Ezek sötét csomók, nyúlványok, melyek a születő csillagokat körülvevő sűrű anyagfelhők, a csillagok „magzatburkai”. Ezeket még nem fújta szét a megszületett égitestek csillagszele. Egy laza halmaz is megfigyelhető benne (a sötét sávtól balra), melyet valószínűleg a köd anyagából már korábban megszületett csillagok alkotják.

A felvétel a namíbiai Hakos Astrofarmon készült 2010. május 10-én és 2012. június 21-én, 200/750-es Newton-távcsővel és átalakított Canon EOS 5DmkII fényképezőgéppel.

Hozzászólás

hozzászólás