Agilkia – ez lett a Rosetta leszállóhelyének új elnevezése

2535

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége számára kijelölt leszállóhely nevet is kapott: Agilkia, a nílusi sziget után. Közben javában folynak az előkészületek a felszíni minilaboratórium leszállására.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége számára a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökös (röviden 67P) magja felszínén kijelölt leszállóhelyet eddig J betű jelölte, de a leszállás tervezett november 12-i időpontjának közeledtével a napokban átkeresztelték és az Agilkia nevet kapta a leszállási terület. (Az ESA egyébként internetes szavazást hirdetett meg, amelynek eredménye lett az új név.)

20141106_rosetta_leszallohely_agilkia_1
Az eddig J betűvel jelölt leszállóhely immáron Agilkia névre lett átnevezve. A terület kinagyítva a jobb oldali képen látható részletesebben (ESA/Rosetta/MPS OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).
20141106_rosetta_leszallohely_agilkia_2
A piros színnel jelölt körön belül kell leszállnia a minilaboratóriumnak az üstökösmagra. A kör
átmérője mintegy 1 kilométer. Ez az üstökös egy viszonylag „simább” területe. Figyelemre méltóak azonban a meredek falak, szakadékok is, mint például a körön belül a jobb oldalon lévők (ESA/Rosetta/MPS OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Mint ismeretes, a Rosetta leszállóegysége, a Philae nevét az óegyiptomi templomegyüttesről kapta, amely a Nílus egyik apró szigetén állt az ókori Egyiptom és Alsó-Núbia határán. Ez volt a kései ókorban Egyiptom legjelentősebb Ízisz-szentélye. (Egyébként latinul Philae, görögül Philai, óegyiptomi eredeti nevén Lak, majd Ai-Lak, illetve Pi-Lak formában is írják). Az eredeti templomegyüttest még az új Asszuáni-gát megépítése előtt az 1960-as években darabokra bontották, majd 1977-1980 között a magasabban fekvő Agilkia szigetén újra felépítették.

Közben javában folynak az előkészületek a Philae leszállásának előkészítésére. A Philae és a Rosetta keringőegységének szétválasztása körüli órák tervezett folyamatát mutatja be a következő szemléltető ábra. Az, hogy lesz vagy nem lesz leszállás a tervezett időpontban, a „GONOGO” („Go or not to go?”) kritikus időpontokban döntik el.

20141106_rosetta_leszallohely_agilkia_3
A Rosetta keringő egysége és a Philae leszállóegység szétválasztásának előkészítése a tervezett szétválasztás előtt már mintegy 13 órával kezdetét veszi a pályameghatározás és a rádióösszeköttetés ellenőrzésével (GONOGO 1 és 2). A Philae ellenőrzése (GONOGO 3) és az orbiter pályamódosításai 2 órával a szétválasztás előtt várható, majd megtörténik a leszállóegység leválasztása. Ezután 40 perccel az orbiter pályát változtat és a Philae-t, valamint a leszállási területet is fotózza (kép: ESA Rosetta).
20141106_rosetta_leszallohely_agilkia_4
Művészi elképzelés arról, ahogyan a Philae leszállóegység a 67P magja felé közeledik. A kép jobb oldalán a Rosetta keringő egysége, illetve egyik napelemtáblája látszik (kép: ESA Rosetta).

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a TIT Budapesti Planetáriumában a Philae leszállásának tervezett napján, 2014. november 12-én délután 14:30-tól Rosetta-nap lesz, amely során a Rosetta-programról, különös tekintettel az abban való magyar részvételről, az üstökösről, illetve a leszállás eseményeiről részletes ismertetés lesz. A rendezvény címe: „Rosetta-Philae: Elsőként egy üstökösön”. A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció célszerű!

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás