HATNet: a legsikeresebb fedési exobolygó-kereső program

1609

A HATNet (Hungarian Automated Telescope Network) néven ismert magyar-amerikai távcsőhálózat újabb fedési exobolygót azonosított, amely a HAT-P-6b elnevezést kapta. A Bakos Gáspár vezette kutatócsoport így világelső lett a fedési exobolygók felfedezésében. A csoport nevéhez összesen hét bolygó köthető, ám ebből egyet a TrES (Trans-atlantic Exoplanet Survey) projekttel közösen detektáltak.

A HATNet projektnek több magyar vonatkozása is van: az MTA Csillagászati Kutatóintézetből Kovács Géza, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről Pál András, Kovács Gábor és Sipőcz Brigitta vesznek részt a projektben. A Hawaii-szigeteken és Arizonában található 11 cm-es automata távcsövek tervezésében és kivitelezésében a Magyar Csillagászati Egyesület három tagja, Lázár József, Papp István, és Sári Pál működött közre.

Bakos Gáspár és a Mauna Keán található két HAT-teleszkóp

A fedési exobolygók olyan Naprendszeren kívüli planéták, melyek látóirányunkból nézve elhaladnak csillaguk előtt. Ezzel kicsiny, 1-2%-os csökkenést idéznek elő központi égitestük fényességében, amit pontos mérésekkel detektálni lehet. A HAT-P-6b is, a többi HAT-bolygóval egyetemben, az ún. forró Jupiterek családjába tartozik, amelyek a csillagukhoz igen közel keringő gázóriások.

A legújabb felfedezés egy körülbelül a Jupiterrel azonos tömegű, ám méretét tekintve annál valamivel nagyobb, 1,33 jupitersugarú bolygó. Érdekesség, hogy a HAT-P-6b-n kívül eddig öt darab hasonlóan felfúvódott, alacsony sűrűségű fedési exobolygót azonosítottak, többek közt a HAT-P-1b-t és a HAT-P-4b-t is. A bolygó keringési periódusa csupán 3,85 nap, mivel csillagához igen közel, 0,05 CSE-re kering, vagyis hússzor közelebb, mint a Föld a Naphoz.

A HAT-P-6b fázisgörbéje. A bolygó átvonulása egy százalék csökkenést okoz csillaga fényességében

A HAT-P-6b csillaga egy 10,5 magnitúdós F típusú csillag, amely körülbelül 860 fényévre található tőlünk. A 4,6 milliárd éves Naprendszerhez képest ez a rendszer viszonylag fiatal, csupán 2,3 milliárd éves. Az égterületet, amelyen az új bolygót megtalálták, 2005 decembere és augusztusa között az Arizonában levő HAT-6 teleszkóp, illetve a látómező nyugta után a töle nyugatabbra, a Hawaii-szigeteken található HAT-9 távcső fotózta.

Jelenleg közel kéttucat fedési exobolygót ismerünk, és számuk a HATNet, ill. a hozzá hasonló projektek révén folyamatosan nő. A bolygóformálódással, így saját Naprendszerünk kialakulásával kapcsolatban is még számos kérdés vár megválaszolásra, s ezekhez a hasonló bolygófelfedezések viszik közelebb a csillagászatot.

Forrás: Noyes és mtsai. 2007.10.15.

Korábbi híreink:

Hozzászólás

hozzászólás