Óriás exobolygó, ahol az év csak 31 óra

996

Egy nemzetközi kutatócsoport a TrES (Trans-atlantic Exoplanet Survey) keretében felfedezte a  projekt harmadik exobolygóját, ami a TrES-3 jelzést kapta. Az új bolygót három, fedési exobolygók keresésére specializálódott, kis távcsövekből álló hálózat is azonosította, köztük a Bakos Gáspár vezetésével Arizonában működő HATNet (Hungarian Automated Telescope Network).

Fantáziarajz a TrES-3 katalógusjelű exobolygóról.

Az új planéta azért nagyon különleges, mert mindössze 31 óra alatt kerüli meg csillagát, azaz a bolygó egy éve rövidebb, mint másfél földi nap! Ezzel az egyik legrövidebb keringési idejű exobolygó. Tömege nagy, a Jupiterének körülbelül kétszerese, mérete pedig mintegy 30 százalékkal nagyobb. Mivel nagyon közel kering napjához, hőmérséklete is magas, eléri az 1500 K-t. A TrES-3 tőlünk 800 fényévre a Herkules csillagképben található, csillaga alig 10 foknyira látszik a Vegától.

A bolygó keringése kötött, azaz a tengelyforgási és keringési ideje megegyezik, így mindig ugyanazt az oldalát fordítja központi csillaga felé. Ezen a felén a besugárzás nagyon erős, míg az ellentétes oldalon jóval gyengébb. A kötött keringés azonban jó lehetőséget biztosít a bolygó által visszavert fény detektálására a keringés különböző fázisaiban, ezáltal az atmoszféra reflexiós képességének tanulmányozására. A fedési exobolygók azonosítása általában nehéz feladat, mert csak nagyon kicsiny fényességcsökkenést okoznak csillaguk előtti áthaladásukkal: pl. a TrES-3 által okozott intenzitáscsökkenés mindössze 2,5 százalék.

Az új planéta létét a 10 cm-es automata távcsövek adatai mellett a kutatók természetesen nagy távcsövekkel, köztük a 10 méteres Keck teleszkóppal végzett megfigyelésekkel is megerősítették.

Forrás: Lowell Observatory News Release

Hozzászólás

hozzászólás