Fényképen azonosították az eddig talált leghidegebb barna törpét

992
Kevin Luhman, a Penn State Egyetem professzora a NASA Goddard Space Flight Centerben megtartott konferencián egy érdekes felfedezésről számolt be október közepén. Sikerült lencsevégre kapni egy közeli csillag kísérőjét, amely az eddig felfedezett leghidegebb a hasonló objektumok között. A WD0806-661 jelű fehér törpe körül keringő égitest egy barna törpe, a becslések szerint légkörének hőmérséklete kb. 25 és 70 Celsius-fok között van.

A központi csillag valaha egy Nap-szerű égitest volt, fejlődése során anyaga egy részét ledobta magáról, majd fehér törpe állapotba került. Kísérője a csillagokhoz hasonló módon születhetett, tömege (6-9 jupitertömeg) viszont nem volt elég nagy ahhoz, hogy magjában beinduljanak a termonukleáris folyamatok. A rendszer tőlünk mintegy 63 fényévre található, a két égitest körülbelül 2500 csillagászati egységre van egymástól.

Mivel a Földhöz hasonló hőmérsékletű testek az infravörös tartományban sugároznak a legintenzívebben, a kutatók ebben a tartományban vizsgáltak több mint 600 közeli csillagot a NASA Spitzer űrtávcsövének segítségével. Néhány év különbséggel készített képeket hasonlítottak össze, és olyan objektumokat kerestek, amelyek együtt mozognak a vizsgált csillaggal. Így találtak rá egy 2004-es és egy 2009-es felvétel összehasonlítása során a hőmérséklet-rekorder égitestre. Ez a módszer hasonló a Plútó felfedezésekor alkalmazotthoz, bár az természetesen a látható fény tartományában készített felvételek segítségével történt.


Animáció a Spitzer-űrtávcső 2004-ben és 2009-ben készített képeiből. A felvételeken jól látszik a WD 0806-661 jelű fehér törpe és kísérője, a valaha lefotózott leghidegebb, Naprendszeren kívüli égitest elmozdulása (K. Luhmann, Penn State University).
Ide kapcsolódó, szintén új felfedezés, hogy John Bochanski (Penn State Egyetem) és kollégái egy másik hideg barna törpe légkörében ammóniát detektáltak. Az új eredmények az eddigieknél sokkal precízebb méréseknek köszönhetőek, amelyek által lehetőség nyílik arra, hogy minden eddiginél több információt tudjunk meg a leghidegebb barna törpék légköréről, amelyek a feltételezések szerint a legjobban hasonlítanak a bolygóatmoszférákhoz. Azokat a barna törpéket, amelyek messzire keringenek társuktól, sokkal könnyebb vizsgálni mint azokat a kísérőket, amelyek elvesznek csillaguk ragyogásában. A Föld-szerű hőmérséklettel rendelkező barna törpék vizsgálata során tehát finomítani lehet azokat az elméleteket, amelyek a Naprendszeren kívüli, hűvös légkörrel rendelkező objektumokról szólnak.


Fantáziakép a WD 0806-661 B jelű barna törpéről, mely egy fehér törpecsillag körül kering, attól mintegy 2500 Nap-Föld távolságnyira (NASA Goddard Space Flight Center/F. Reddy).

Luhman és kollégái ez év tavaszán számoltak be először az általuk talált barna törpéről, mostanra pedig kiderült, hogy tényleg az eddig felfedezett leghidegebb kísérőről van szó. A részletekről az Astrophysical Journal egy későbbi számában lehet majd olvasni.

Forrás: Penn State Science, 2011.10.19.

Hozzászólás

hozzászólás