Új projekt a fényszennyezés vizsgálatára

2829

Az ELTE Savaria Természettudományi Centrumának vezetésével egy tudományos konzorcium kezdi meg a fényszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 azonosító számú „Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén” című projekt keretén belül, melyhez 979,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió támogatásával.

A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája, pedig ugyanannyira oda kellene figyelni rá, mint a többi szennyező forrásra. A fény hatással van a növényekre, állatokra és hasonlóan az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, vagy akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti. A ragadozó–zsákmány kapcsolatok felborulhatnak, és az éjszakai fajok növekvő mértékben elveszthetik életterüket. Ezzel egyidejűleg a fény előállítása egyre olcsóbbá válik a modern technológia jóvoltából, ráadásul a kibocsátott fény nagyobb arányban tartalmaz kék komponenst, ami káros a környezetünkre. A fényszennyezés mértéke évente 5–10 %-kal növekszik.

A pályázat folyamán megvalósuló „valós világítási környezet laboratóriumok” egyike Bárdudvarnok területe. Mivel a falu egyes területei a Zselici Csillagoségbolt-park részei is, a területén egyaránt találhatunk fényszennyezéstől kevésbé érintett természeti területeket és megvilágított településrészeket is. Ezért a hely ideális a fényszennyezés ökológiai hatásainak vizsgálatára. Nemzetközi együttműködésben zajlik majd itt komplex környezeti és fényszennyezéssel kapcsolatos kutatás.

A nemzetközi együttműködésben zajló kutatások kiterjednek a fényszennyezés hatásának széles körű vizsgálatára, Magyarország fényszennyezettségi állapotának felmérésére. Ezen kívül a tervekben szerepel egy olyan világítási projekt is, amellyel demonstrálják, hogy lehetséges olyan közvilágítást kiépíteni, ami a környezet szempontjából is optimális. Két kistelepülésen épül ki olyan világítási rendszer, ami támogatja a tudományos kutatásokat és akár nemzetközi viszonylatban is mintaértékű lehet a környezetbarát megoldások tekintetében.

A kutatásokban a Savaria Egyetemi Központon kívül az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem vesz részt. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, futamideje 38 hónap. A projekt szakmai vezetője Kolláth Zoltán.

Hozzászólás

hozzászólás