Űrpillangó 60 millió fényévre az ESO hét képén

5573
Forrás: ESO

Úgy 60 millió fényévre tőlünk, a Virgo (Szűz) csillagképben látható két galaxis, az NGC 4567 és az NGC 4568. A szárnyformájuk miatt gyakran Pillangó-galaxisokként nevezett csillagvárosok éppen ütköznek, és kezdenek egymásba olvadni. A fenti felvétel az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (VLT) FORS2 (FOcal Reducer and Spectrograph) műszerével készült a chilei Andokban lévő Paranal Obszervatóriumból.

A galaxisütközés nem ritka jelenség a Világegyetemben. Erőszakos, katasztrofális eseménynek tűnhet, a valóságban mégis meglepően békés folyamat: mintha a csillagok, a gáz és a por keringőt adnának elő, amelyet a gravitáció koreografált. Ehhez hasonló ütközés és összeolvadás lesz a Tejútrendszer sorsa is, amely a kutatók szerint a szomszédos galaxissal, az Andromeda-köddel fog végbemenni. 

A FORS2 műszert lenyűgöző sokoldalúsága miatt gyakran nevezik a Paranal svájci bicskájának, és valójában ez az egyik legkeresettebb műszerünk. Az ehhez hasonló képek rögzítése mellett akár több tucat kozmikus objektum spektrumát is képes egyidejűleg rögzíteni, vagy mérni a fény polarizációját.

Ez a felvétel az ESO Kozmikus Gyöngyszemek Programja keretében készült. A kezdeményezés célja, hogy érdekes és látványos objektumokat örökítsen meg oktatási és ismeretterjesztési felhasználásra az ESO távcsöveivel. A program a tudományos megfigyelésekre nem megfelelő távcsőidőt használja fel. Az összegyűjtött adatok tudományos célra is felhasználhatók, és a csillagászok számára az ESO tudományos archívumában hozzáférhetőek.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás