Gyönyörű képet készített a Cassiopeia A szupernóva-maradványról a NASA új röntgentávcsöve

3880

Megérkeztek a NASA 2021. december 9-én felbocsátott IXPE röntgentávcsövének első képei, amelyeket az űrtávcső az üzembe helyezés alatt rögzített. A Világegyetem legrejtélyesebb és legfurcsább objektumainak vizsgálatára készített űrtávcső minden műszere megfelelően működik.

Az IXPE szonda (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) első alkalommal a Cassiopeia A szupernóva-maradványt figyelte meg, amelynek szülőcsillaga a 17. században robbant fel. A robbanás lökéshullámai magukkal sodorták és felhevítették a csillagot körülvevő gázt, és felgyorsították a kozmikus sugárzás részecskéit, amelynek köszönhetően egy röntgentartományban sugárzó felhő jött létre. A Cassiopeia A-t már egyéb távcsövekkel is megfigyelték, de az IXPE segítségével a kutatók más módon is megvizsgálhatják.

A Cassiopeia A szupernóva-maradvány fenti képét részben a NASA IXPE űrtávcsövének első adataiból állították össze. A felvétel bíborvörös színei az IXPE adataiból, a kék színek pedig a NASA Chandra űrtávcsövének adataiból származnak. (Forrás: NASA/CXC/SAO/IXPE)

A fenti képen a bíbor szín telítettsége felel meg az IXPE által megfigyelt röntgensugárzás intenzitásának. A NASA Chandra röntgenobszervatóriumának nagy energiájú röntgenadatait kékkel jelölték. A Chandra és az IXPE különböző típusú érzékelői különböző szögfelbontású képeket adnak. Az adatokat az IXPE január 11. és 18. között rögzítette.

Amikor 1999-ben a Chandrát felbocsátották, szintén először a Cassiopeia A-ról készített felvételt. A Chandra űrtávcső röntgen felvételeiből tudjuk, hogy a szupernóva-maradvány központjában van egy kompakt objektum, amely fekete lyuk vagy neutroncsillag lehet.

„Az IXPE képe a Cassiopeia A-ról éppolyan történelmi jelentőségű, mint a Chandra felvétele volt.” – mondta Martin C. Weisskopf (IXPE). „Jól mutatja, milyen új, sosem látott információkat képes adni az IXPE a Cassiopeia A-ról. Az adatokat még mindig vizsgáljuk.”

A képet a NASA IXPE szondája készítette a Cassiopeia A szupernóva-maradványról. A hideg lilától és kéktől a forró vörösig és fehérig terjedő színek a röntgensugárzás növekvő intenzitásának felelnek meg. A képet az IXPE január 11. és 18. között gyűjtött adataiból állították össze. (Forrás: NASA)

Az IXPE-vel végzett mérések a sugárzás polarizációjáról is adnak információt: ezen a módon megvizsgálható, milyen irányúak az űrben terjedő röntgensugárzás hullámai. A sugárzás polarizációja a forrás környezetéről nyújt információkat. Az IXPE műszerei a kozmikus forrásokból származó röntgensugárzás energiáját, érkezési idejét és irányát is rögzítik.

„Az IXPE képe a Cassiopeia A-ról egyszerűen bellissima, alig várjuk, hogy elemezhessük a polarimetrikus adatokat, és még többet tudjunk meg a szupernóva-maradványról.” – mondta Paolo Soffitta, az IXPE olasz vezető kutatója.

A Cassiopeia A polarizációs adatainak köszönhetően a kutatók először láthatják, hogyan változik a polarizáció mértéke a körülbelül 10 fényév átmérőjű szupernóva-maradványban. Jelenleg azon dolgoznak, hogy létrehozzák az objektum első röntgenpolarizációs térképét. Ebből megtudhatjuk, hogyan jönnek létre a Cassiopeia A röntgensugarai.

„Az IXPE jövőbeni polarizációs képei felfedhetik a híres kozmikus gyorsítóban működő mechanizmusokat.” – mondta Roger Romani (IXPE). „Hogy több részletet ismerhessünk meg, kifejlesztettünk egy módszert, amellyel az IXPE méréseit gépi tanulási technikákkal még pontosabbá tehetjük. Kíváncsian várjuk, mit fogunk találni az adatok elemzésekor.”

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás