Így nézett ki tavaly egy napfelkelte és egy naplemente a Marson

13611

A NASA InSight leszállóegysége érdekes sorozatfelvételeket készített a marsi napfelkeltéről és naplementéről robotkarján elhelyezett kamerájával, 2019. április 24-én és 25-én, küldetésének 145. marsi napján.

Az InSight 2019. április 24-én reggel készített felvétele a marsi napfelkeltéről, helyi időben körülbelül fél 6-kor (nyers változat). A képre kattintva elérhető a színkorrigált verzió is, mely közelebb áll ahhoz, amit a saját szemünkkel látnánk. (NASA/JPL-Caltech)

Marsi helyi időben a felvételek körülbelül reggel fél 6 és este fél 7 körül készültek. Ráadásképpen az egység másik kamerája a marsi égbolton átkúszó felhőket is lefényképezte naplemente idején. A felvételek „nyers” és színjavított változatokban is elérhetőek. A nyers képeken egyszerűbb kiszúrni a részleteket, a másik verzió azonban úgy mutatja a tájat, ahogyan azt a saját szemünkkel látnánk. Mivel a Mars jóval messzebb van a Naptól, mint a Föld, ezért a Nap csak körülbelül 2/3-a a tőlünk látható méretének.

Az InSight 2019. április 25-én, marsi helyi időben este fél 7-kor készített felvétele a naplementéről. A kép ún. nyers kép, melyen jobban megfigyelhetőek a részletek, de a képre kattintva elérhető a színkorrigált változat, mely közelebb áll ahhoz, amit az emberi szem látna. (NASA/JPL-Caltech)

Nem ez volt az első alkalom, hogy az InSight felvételeket készített a Nap járásáról, már 2019. március 2-án és 10-én is készített tesztképeket. „Mára már tradícióvá vált, hogy a marsi missziók során megörökítjük a napfelkeltéket és naplementéket” – mondta Justin Maki, az InSight kutatócsapatának tagja, a NASA JPL imaging csoportjának vezetője. „A legtöbb elsődleges képalkotási feladatunkkal már végeztünk, úgyhogy itt volt az ideje lencsevégre kapni a napfelkeltét és naplementét egy másik bolygóról”.

Az InSight ICC kamerájának felvételeiből készített animáció, melyen megfigyelhetőek a naplemente idején az égbolton átúszó marsi felhők. A színkorrigált változat a képre kattintva megtekinthető. (NASA/JPL-Caltech)

Az első misszió, amely ilyen felvételeket készített, a Viking-1 egység volt: több mint negyven évvel ezelőtt, 1976. augusztus 21-én örökítette meg a marsi naplementét. A Viking-2 1978. június 14-én készített felvételt a napfelkeltéről. Azóta mindkét eseményt lefényképezte a Spirit, az Opportunity és a Curiosity is, más küldetésekkel egyetemben.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás