Kitüntettek két európai csillagászt az űrből végzett asztrometriával kapcsolatos munkájukért

1756
A 2022-es csillagászati Shaw-díj díjazottjai: Lennart Lindegren (jobbra) és Michael Perryman (balra). (Forrás: The Shaw Prize Foundation)

Lennart Lindegren (Lund Obszervatórium, Svédország) és Michael Perryman (University College Dublin, Írország) kapja a 2022-es csillagászati Shaw-díjat. A kutatók az űrasztrometriában életük során végzett munkájukért, főként pedig az Európai Űrügynökség (ESA) Hipparcos és Gaia küldetésének kigondolásában és tervezésében játszott szerepükért kapják az elismerést.

Az 1989-ben felbocsátott Hipparcos űrszonda több mint százezer csillag pozícióját és mozgását mérte meg nagyobb pontossággal, mint a földi obszervatóriumok. A 2013-ban útjára indított Gaia még mindig dolgozik, és már közel kétmilliárd csillag, kvazár és naprendszerbeli objektum helyzetét és mozgását mérte meg még sokkal nagyobb pontossággal. A két küldetés eredményei részletes képet adnak galaxisunk csillagainak eloszlásáról és tulajdonságairól, valamint betekintést nyújtanak a Tejútrendszer kialakulásába és történetébe is, így a csillagászat és az asztrofizika szinte minden ágára hatással vannak. Az idei csillagászati Shaw-díj tiszteleg a csillagászok és mérnökök azon szélesebb közössége előtt is, amely lehetővé tette a Hipparcos és a Gaia létrejöttét.

Forrás: The Shaw Prize Foundation

Hozzászólás

hozzászólás