Maci Laci a Marson

2889

A NASA MRO szondája egy grizzlymedve fejére emlékeztető alakzatot, „maciarcot” fedezett fel a vörös bolygó felszínén.

A NASA Mars körüli pályán keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája 2005. augusztus 12-én indult útjára a vörös bolygó kutatására, és 2006. március 10-én állt pályára a bolygó körül. Az MRO szonda HiRES (High Resolution Imaging Science Experiment) nagy felbontású kamerája azóta is szorgalmasan készíti a részletes felvételeket a Mars felszíni alakzatairól, a felszín változásairól. A kamera felbontására jellemző, hogy például a szonda 300 km magasságból készített felvételein 30 cm-es felszíni alakzatok is megkülönböztethetők.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája a Mars körül keringve készíti a felvételeket, és műszereivel végzi a méréseket. Művész elképzelése a szondáról a vörös bolygó felett (NASA, 2014.07.16.)

A MRO felvételein nemrégiben érdekes felszíni alakzatot fedeztek fel a szonda HiRES nagy felbontású kamerájának felvételeit elemző amerikai kutatók a Bolygó- és Holdkutató Laboratóriumban (LPL) az Arizonai Egyetemen (Tucson, AZ). Nagy meglepetésükre egy „medvepofára” emlékeztető alakzatot lehet felismerni a 2022. december 12-én a bolygó felszínétől 251 km magasságban készült egyik felvételen.

A NASA MRO szondája 2022. december 12-én a Mars felszínétől 251 km magasságban
készített felvételén egy medvepofára emlékeztető alakzat látszik: a „medve” orra, szája és két szeme, valamint a fej kontúrja is azonosítható. A „fej” körvonala mintegy 1,5 km átmérőjű (MRO ESP_076869_1380 felvétel, NASA/JPL-Caltech/LPL Univ. of Arizona)

A felvételen a „medveorr és -száj” egy szürkemedve (grizzly) orrára és szájára emlékeztet.

A marsi „medve” és egy szürkemedve feje hasonlít egymásra (LiteOnline 2022.02.01., NASA MRO HiRES, NASA/JPL-Caltech/LPL Univ. of Arizona)

A „macifej” a Mars déli, kráterezett féltekéjén a Terra Sirenum területén található. Ez a terület a három jellegzetes, szinte egy vonalban sorakozó Tharsis vulkánok vonalának délkeleti irányba való meghosszabbítása, a Terra Sirenum felé mutat, továbbá a híres Olympos Mons (más nevén Nix Olympica) hegytől délre van. A Terra Sirenum a Mars déli féltekéjének nagy kiterjedésű területe, amely a marsrajzi nyugati hosszúság 110. és 180. foka, illetve a déli szélesség 10. és 70. foka között terül el, és a legnagyobb kiterjedése 3900 km. A terület középpontjának koordinátái: nyugati hosszúság 150. fok, déli szélessége pedig 39,7 fok. A terület sok becsapódási krátert tartalmaz.

A Terra Sirenum elhelyezkedése a Mars déli féltekéjén (a képen balra lent): az Olympos Mons (Nix Olympica) óriás vulkáni hegytől délre és a Tharsis vulkánoktól délkeletre található (NASA MRO MOLA térkép)

Az alábbi kép a medvefejre emlékeztető felszíni alakzat elhelyezkedését mutatja a Mars-glóbuszon.

A NASA MRO szondájának felvétele a Mars Terra Sirenum területén fekvő „medvepofa”-alakzatról, az MRO szonda MOLA lézeres magasságmérőjével készült Mars-glóbuszon is bejelölve az alakzat helyét (NASA MRO HiRES és MOLA, JPL-Caltech, LPL Univ. of Arizona, Yahoo/news, 2023.01.31.)

Adódik a kérdés: hogyan jöhetett létre ilyen felszíni alakzat? Az Arizonai Egyetem Bolygó- és Holdkutató Laboratóriumának (LPL) és az MRO HiRES műszerének vezető kutatója, Alfred McEwen szerint a marsi „medve” két „szeme” egy-egy kisebb becsapódási kráter, a „V” alakú „orra” egy mélyedés, amely régi vulkáni anyag kiáramlási forrása, illetve egy régi iszapvulkán anyagának lerakódása egy helyen. A medve fejének körvonala egy eltemetett kráter (fantomkráter) külső peremén lerakódott anyag felhalmozódása.

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 „Kozmikus hatások és kockázatok” projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás