Már zajlik az év legnagyobb csillagászati programsorozata – de a java még csak most jön!

2374

Az augusztus 3. és 13. közötti napokra 70 helyszínen közel 150 csillagászati programot hirdettek. Az első napokra rányomta bélyegét a felhős, időnként viharos időjárás, a szombati Perseida-maximumhoz közeledve azonban minden okunk megvan a bizakodásra.

Immáron negyedik alkalommal kerül megszervezésre a Csillagok alatt programsorozat, amelynek célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Az eredetileg Egy hét a csillagok alatt néven induló, ám az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket kémlelhessünk. Ebben az időszakban megfigyelhető például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy elcsípjük a Perseidák meteorraj tagjait. Utóbbi maximuma augusztus 12-re esik, amikor – ideális körülmények mellett – akár tucatnyi hullócsillagot is láthatunk egy óra alatt.

A szolnoki TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló pénteki és szombati programján is telt ház volt, ötven fő követte a helyi csillagászati közösség előadásait.

Az ominózus szombatra – akárcsak a hét túlnyomó felére – derült éjszakákat jósol a meteorológia, ami már igazán „kijárna” mind a nagyközönségnek, mind pedig az országszerte bemutatókat vállaló helyi szervezőknek. Utóbbiak igazán változatos csapatot alkotnak, hiszen bemutató csillagvizsgálók és egyesületek, baráti társaságok és egyéni észlelők, amatőr- és kutató csillagászok összefogásából született meg a tekintélyes programkínálat.

A Szentes Városi Könyvtár programjára tavaly több mint háromszázan látogattak ki. A helyi szervezők közbenjárására még a közvilágítást is lekapcsolták az este erejéig – ez idén sem lesz másként!

Ha szeretnél eligazodni a hátralévő több mint száz bemutató tengerében, érdemes felkeresni a kezdeményezés honlapját. Itt nem csak az egyes helyszínekhez találhatsz kontaktokat és további információkat, de az országos programtérképen napi bontásban is megtalálhatod a számodra ideális csillagászati bemutatót.

A Csillagok alatt programsorozat elsődleges célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét.

De legalább ennyire fontos az is, hogy a későbbiekben is megtalálják közönségüket az ismeretterjesztő csillagászati programok. Az elmúlt években több bemutatóhelyszínt is „felfedezett magának” a helyi közönség. Szeretnénk, hogy ez a tendencia folytatódjon, és a kisebb csillagászati közösségek is reflektorfénybe kerüljenek. Nem mellékesen pedig célunk a bemutatóhelyek és csillagász csoportok összekapcsolása, együttműködések elősegítése és mindenekelőtt a közösségépítés: csillagászok és érdeklődők, amatőrök és profik között, hogy jövőre még többen legyünk a csillagok alatt.

Hozzászólás

hozzászólás