Nem vadászik több napfogyatkozásra: elhunyt Jay Pasachoff

1640
Jay M. Pasachoff 2017-ben. (Forrás: Nathaniel Brooks, The New York Times)

Elhunyt Jay M. Pasachoff, a Williams College munkatársa, aki több mint 50 éven át járta a világot, hogy napfogyatkozásokat figyeljen meg. Összesen 74 észlelésével valószínűleg több napfogyatkozást látott, mint bárki a történelemben. A csillagász 2022. november 20-án, tüdőrákban halt meg.

Pasachoffot lenyűgözte a teljes napfogyatkozás, úgy gondolta, aki nem érti, miért, az még biztosan nem látott ilyen eseményt. Emberek ezrei azonban pontosan értik, amikor több ezer kilométert utaznak azért a pár percért, amikor napközben hirtelen beáll az éj.

Amellett, hogy újra és újra szemtanúja volt a napfogyatkozásnak, tudományos munkájának középpontjában is a Nap állt: a napkoronát vizsgálta, a Nap légkörének legkülső rétegét. Mivel a korona milliószor halványabb, mint maga a Nap, legjobban akkor tanulmányozható, amikor a Napot kitakarja a Hold – vagyis napfogyatkozáskor.

Lehet, hogy jóval halványabb a Napnál, mégis egymillió fokkal forróbb, és ez a rejtély lenyűgözte Pasachoffot. Szeretett azzal viccelni, hogy a rejtélynek igenis van megoldása, mégpedig rögtön 17 is. Munkájának célja az volt, hogy tesztelje ezeket az elméleteket.

Útjai előtt akár három évet is eltöltött a felszerelések előkészítésével, a támogatás-szerzéssel, az utazás megszervezésével. Felkészült arra a számtalan lehetőségre, ami megzavarhatja azt a néhány percet, amíg csapatával figyeli a Hold elhaladását a Nap előtt.

Nem volt elég számára, hogy tudta, milyen sávban halad végig a Földön a napfogyatkozás. Áttanulmányozta az időjárási archívumokat, hogy megtudja, melyik az a pontos helyszín, ahol a legkisebb eséllyel tör ki vihar vagy száll le a köd. Ez néha azt jelentette, hogy elkirándult Észak-Kenya sivatagaiba, vagy átrepült az Antarktisz felett, ahogy azt 2021. december 4-én tette, egyik utolsó expedícióján.

Utazásaira sokszor nemcsak más kutatók, de egyetemi hallgatók és friss diplomások is elkísérték. „Megvolt az a ritka tulajdonsága, hogy látni akarta, minden tanítványa eljut oda, ahova akar, és mindent meg is tett, hogy segítse őket.” – mondta Amy Steele, a McGill Egyetem posztdoktori hallgatója, aki három expedícióra kísérte el a csillagászt.

Pasachoff nevének halhatatlanságáról számos írása, könyvei és egy kisbolygó, az (5100) Pasachoff is gondoskodik. A csillagász 79 éves volt.

Forrás: The New York Times

Hozzászólás

hozzászólás