Gyorshír: Új, részletes geológiai térkép készült a Holdról

4544

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) új, 1:5 000 000 méretarányú térképet tett közzé a Holdról, amely elképesztő mennyiségű információt nyújt a felszínről.

A Hold ortografikus vetületű geológiai térképe. Különböző színek jelzik a geológiai régiókat a Hold tőlünk látható (balra) és túlsó oldalán (jobbra). (Forrás: NASA / GSFC / USGS)

Az új térkép nagy felbontásban az USGS honlapjáról tölthető le a teljes színmagyarázattal együtt.

A térkép összeállításához az Apollo-program hat regionális térképét és a Hold körül keringő űreszközök adatait használták fel. A régebbi térképeket a friss adatoknak megfelelően újrarajzolták, így megőrizték a korábbi megfigyeléseket is.

A régi és új adatok összedolgozásához az USGS kutatói kifejlesztettek egy egyesített rétegtani leírást. Ez megoldotta azt a problémát, hogy a régebbi térképeken egyes sziklaképződmények nevében, leírásában és korában eltérések mutatkoztak. Az új, egységes osztályozási rendszerben 48 különféle felszíni jellegzetességet 48 különböző szín jelöl.

„Ez a térkép egy több évtizedes projekt csúcspontja.” – mondta a kutatócsoport vezetője, Corey Fortezzo geológus (USGS). A korábbi térképekhez hasonlóan, amelyek az Apollo küldetések számára voltak irányadóak, ez a Hold jövőbeni felfedezéséhez szolgál majd referenciaként.

Forrás: Sky & Telescope

Hozzászólás

hozzászólás