Itt az új napciklus: látványos videó mutat példát, hogyan aktivizálódnak a protuberanciák

5868

Egy amerikai amatőrcsillagász részletes és nagyon látványos videókat készített a Nap pereménél mozgásban levő, egyre aktívabb protuberanciákról.

A protuberancia a napkoronában lebegő vagy mozgó, környezeténél sokkal sűrűbb és hűvösebb plazmafelhő. A környezetük ugyanis már a napkorona alsó rétege, amelynek több százezer, millió fokos hőmérsékletéhez képest a protuberanciák „csak” 5-10 ezer kelvin hőmérsékletűek. A töltött részecskékből álló plazma és a hozzátartozó helyi mágneses tér együtt alkotják a protuberanciákat.

A Nap aktivitásának már megkezdődött 25. ciklusa elején az új ciklushoz tartozó napfoltok mellett a protuberanciák száma is növekszik, és aktivitásuk is fokozódik. A változatos alakú aktív protuberanciák egy része néha napokig vagy hónapokig mozdulatlan, majd egyszer csak heves mozgásokkal felrepülnek vagy aláhullanak a kromoszférába, fotoszférára.

Andrew James McCarthy kaliforniai amatőrcsillagász és asztrofotós 2021. április 23-án is felvételeket készített a Napról egy 70 mm-es (f/5,7), nagy felbontású, a hidrogén Hα vonalában észlelő SolarMax III Double Stack naptávcsővel.

Videó nélkül, pusztán egy felvételből azt lehetne megállapítani, hogy egy álló, oszlopszerű, elnyúlt megjelenésű, úgynevezett „S” típusú protuberanciáról van szó, de a videó megmutatja a protuberancia anyagának mozgását a láthatatlan, de mégis ott lévő mágneses tér erővonalai mentén. Az erővonalak ívet alkotnak, és a Nap fotoszférájának két helyén árkád vagy patkó alakot képeznek, amely mentén a protuberancia plazmaanyaga mozog és aláhullik, bár csak nagyon halvány, kis mennyiségű aláhulló anyagot lehet látni, mert a többi szétszóródik. Tehát a látszólag oszlopszerű (S típusú) protuberancia valójában ív vagy árkád alakú, azaz úgynevezett B típusú aktív (mozgó) protuberanciába ment át, amit csak a videó mutatott meg.

A Nap pereménél felröppenő protuberancia anyagának halványabb része egy ív mentén visszahullott a kromoszférába (bal oldalon). A felvétel a hidrogén Hα vonalának hullámhosszán észlelő naptávcsővel készült. (Andrew J. McCarthy, Sacramento, Kalifornia)

Az alábbi animáció az Andrew McCarthy által a protuberancia mozgásáról készített felvételek sorozatából készült.

Solar photographer captures the CLEAREST video of the SUN he’s ever taken (SWNS TV, Youtube VIDEO, 2021.04.23., 00m46s).

Andrew McCarthy április 23-án egy másik, 5 másodperces videót is közzétett, amelyet Twitter-oldalán tekinthetünk meg. A videó a Nap méretéhez képest kisebb, mintegy 32 ezer km széles tartományában (a Föld átmérőjének csaknem háromszorosa) kiemelkedő egybefüggő protuberanciát mutat be.

Bár az új, 25. napciklus már elkezdődött, de ebben az évben még a napaktivitás minimumának közelében vagyunk, így a napfoltok és napkitörések száma és mérete, valamint a protuberanciák aktivitása is csak lassan emelkedik. Az előrejelzések szerint 2025-ben vagy annál kb. egy évvel korábban lehet a jelenlegi napaktivitási ciklus maximuma.

A Nap megfigyelését egyébként magyar amatőrcsillagászok is végzik, és a fotókon, rajzokon, leírásokon kívül videókat is készítenek központi csillagunk aktivitásának alakulásáról.

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás