Óriási becsapódási krátert fedeztek fel a jégtakaró alatt Grönlandon

7653

A Koppenhágai Egyetem, a Dán GeoGenetikai Kutatóközpont, a Dán Természettudományi Múzeum, valamint az Aarhus Egyetem Földtudományi Egyetem kutatói, Kurt H. Kjaer, Nicolaj K. Larsen és Martin Bertelsen Grönland északnyugati csücskében egy hatalmas, mintegy 31 kilométer átmérőjű becsapódási krátert találtak. A kráter közelítő földrajzi koordinátái: nyugati hosszúság 65 fok, északi szélesség 79 fok. A becsapódási alakzat felfedezése már 2015-ben megtörtént, de a kutatók ennek alátámasztása érdekében még három éven át részletes vizsgálatokat végeztek, az eredmények pedig a közelmúltban jelentek meg a Science Advances (Science online újdonságok) hírei között.

Az új becsapódási kráter helye Grönland északnyugati vidékén, az Inglefield-földön található, ami Edward Augustus Inglefield (1820-1894) angol felfedezőről kapta nevét. (Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem).

A becsapódási alakzatot a Hiawatha-gleccser mintegy 1000 méter vastag jégrétege alatt, egy repülőgépre telepített geológiai/glaciológiai (jégkutató) radarral mutatták ki és térképezték fel. A krátert a gleccser után Hiawatha-kráternek nevezték el.

Közelebbi kép a Hiawatha-kráter elhelyezkedéséről. A kör alakú perem átmérője mintegy 31 km (Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem).

Az alábbi kép a vastag jégtakaró alá egészen a kőzetfelszínig „belátó” radar működési elvét mutatja be.

A jégtakaró alá behatoló radarjelekkel a kőzetfelszín részletes domborzati térképe elkészíthető (Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem).

A kapott domborzati képen a kráter kör alakja, a nagyobb kráterekre jellemző központi csúcs, kiemelkedés és a környező felszín fölé emelkedő pereme egyaránt jól megfigyelhető.

A jégtakaró digitális eltávolítása után feltűnnek a kráter részletei (Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem).

A NASA eredetileg 1997 és 2014 között végzett repülőgépes radarméréseket a gleccser vidékéről, ahol 2016-ban, a németországi Alfred Wegener Intézetben azonosították a kör alakú krátert. Az alábbi kép a NASA domborzati radartérképét mutatja.

Az újonnan felismert kráter környezete a NASA 1997 és 2014 között készített felvételei alapján (Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem).

A kráter környékén gyűjtött mintákban a becsapódás hatalmas lökéshulláma következtében a talaj kvarcszemcséi a nagy nyomás miatt fellépett deformáció hatását mutatják. A magas nyomásnak és hőmérsékletnek kitett szemcsékben megfigyelt jellegzetes deformációk a becsapódási esemény erős bizonyítékát jelenti. A minták gyűjtését és laboratóriumi elemzését – egyben a kráter kozmikus becsapódási eredetének bizonyítását – a dán kutatók végezték el. A kapcsolódó számítások szerint a legalább 1 km átmérőjű vastartalmú kisbolygó a grönlandi jégtakarót áttörve 7 km mélyen hatolt a földkéregbe. Először egy 20 km átmérőjű átmeneti krátert vágott benne, ami néhány perc alatt kiszélesedett a végleges, 31 km átmérőjű alakzattá.

Fantáziakép a becsapódási eseményről (Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem),

Az előzetes kormeghatározás szerint a Grönlandon most felfedezett krátert létrehozó becsapódási esemény legalább Kr.e. 12 ezer évvel történhetett, de a kor pontos meghatározása a közeljövőben fog megtörténni. Mindenképp bolygónk fiatal, nagyobb becsapódási eseményéről van szó.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás