100 óra csillagászat (április 2-5.)

1068

100 óra csillagászat: járdacsillagászat!

A Csillagászat Éve egyik fontos programja az április 2–5. közötti időszakra időzített 100 óra csillagászat elnevezésű akció, ezen belül is az április 4-én estére meghirdetett Globális Csillagparti. A szervezők az első két napon internetes közvetítéseket terveznek a Föld nagy csillagvizsgálóiból, melyben a világ 80 jelentős távcsövét mutatják be folyamatos, élő
kapcsolással. A programban résztvevő csillagvizsgálók imponáló listája itt olvasható.

 

A magyar amatőrök leginkább az április 4-i esti „globális csillagpartiból” vehetik ki a részüket. A Föld bolygó egészére kiterjedő esti távcsöves bemutatásban bárki részt vehet, legyen szó nagyobb bemutatót szervező klubról vagy magányos amatőrről, aki „csak úgy” felállítja távcsövét, és mutogatja az égbolt csodáit (az első negyedben levő Holdat, a gyűrűs Szaturnuszt és más attrakciókat). A legjobb, ha John Dobson (a Dobson-távcső „feltalálója”) példáját követjük, aki a világ legismertebb „flasztercsillagásza”. Munkatársaival együtt már milliók számára tartott ilyen spontán utcai bemutatókat, és tevékenysége sokak számára példamutató. A mozgalom elindítójának honlapja: http://www.sfsidewalkastronomers.org/
Tartsunk mi is távcsöves bemutatót április 4-én 20 órától (és egész évben, bármikor, bárhol) a legközelebbi utcasarkon!

John Dobson a 2002-es Whirpool Star Party-n (qsl.net)

A járdacsillagászati bemutatókat szervezők az mcse@mcse.hu címen jelenthetik be a bemutató helyszínét és a szervező(k) nevét. A bemutatók helyszínét a www.csillagaszat2009.hu honlapon tesszük közzé.

Április 5-ére az IYA2009 szervezői Sun-Day-t (Nap-napot) hirdettek, a 100 óra csillagászat zárónapján tehát Nap-bemutatóval várhatjuk az érdeklődőket.

A Polaris Csillagvizsgálóban is készülünk a nagy napra, a Polaris TV április 4-én délután ismét több órás magazinnal jelentkezik, melyben a csillagászat és az amatőrcsillagászat érdekességeit mutatjuk be elgondolkoztatóan és szórakoztatóan.

Hozzászólás

hozzászólás