Csillagászat a Kutatók Éjszakáján

1721

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos, fesztivál jellegű eseménysorozat, melynek célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése elsősorban a 10–18 éves diákok körében, valamint a tudományos eredmények népszerűsítése és a tudomány közelítése a társadalomhoz.

Szeptember 26-án Európa számos országában egy időben zajlanak majd tudományos-szórakoztató rendezvények a programsorozat keretében. Itthon, az Európai Bizottság támogatásával 15 városban több mint 300 érdekes, színes programmal várják majd az érdeklődőket a szervező intézmények. Bár a rendezvény elsődleges célcsoportja a 10–18 éves korosztály, a tervezett programok minden korosztálynak (0–100 éves korig) és mindenféle érdeklődési körű látogatónak rengeteg lehetőséget kínálnak a tudomány színes, játékos, érdekes és titokzatos csodáinak felfedezésére. A Kutatók Éjszakáját idén negyedszer rendezik meg, az Európai Unió támogatásával, a Tempus Közalapítvány koordinálásában. Szeptember 26-án várják a szervezők az ország több pontján a kutatások, a kutatói pálya iránt érdeklődőket.

A rendezvény központi helyszíne a Millenáris Park, ahol több ezer érdeklődőt várnak a szervezők. Az eseményen az MCSE és a Meteor is jelen lesz, távcsöves bemutatót és előadásokat tartunk az esti programhoz kapcsolódva.

Millenáris Park, Budapest: Földi és csillagfény – A Magyar  Csillagászati Egyesület és a MEE Világítástechnikai Társaság közös bemutatója. Hogyan őrizhető meg a Tejút látványa helyes világítással. Meteor – bemutatkozik a MCSE folyóirata. Jelentkezés a Polaris csillagászati szakköreibe. Fény – tér – kép: Világítástechnikai Évkönyv – a VTT legújabb kiadványa. A fénykeltés világából. Távcsöves bemutató: a Jupiter és az őszi csillagképek.
Központi színpad: 16:30–18:00 A Mars-kutatás legújabb eredményei (Sik András)
Piros-Fekete Galéria: 20:00–20:45 Magyar tapasztalatok az utahi Mars-analógia bázison (Boros-Oláh Mónika), 21:00–21:45 A Marson jártam, és életre vadásztam (Kereszturi Ákos)

A Bajai Bemutató Csillagvizsgáló is csatlakozott a 2008-as Kutatók éjszakája programjaihoz. Szeptember 26-án a látogatók betekintést nyerhetnek napjaink csillagászatába: lesz lézeres csillagkép-tanítás, „online észlelés” a bajai robottávcsővel, távcsöves bemutató, és sok más érdekes program.

Szegeden három programmal várják az érdeklődőket:
19–21 óra: Dóm tér 9. I. emelet Budó Ágoston terem, „Népszerű csillagászat”. Két 50 perces előadás vetítéssel a csillagászat és űrkutatás újdonságairól.
20–22 óra: Dóm tér, Bemutató kisebb távcsövekkel (borult idő esetén elmarad)
20–24 óra: Szegedi Csillagvizsgáló, Újszeged, Kertész utca. Kiselőadások sok vetítéssel, kérdezz-felelek, távcsöves bemutató

Miskolcon, az Egyetem főbejáratánál: 16:00–24:00 És mégis mozog a Föld (a Foucault-inga bemutatója).

Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán 9:30–15:30 Csillagászati múzeum, 16:00–20:00 Planetáriumi műsorok.

Győrött az MCSE tagjai a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgálóban, illetve nagyobb létszám esetén a csillagvizsgáló melletti füves területen várják az érdeklődőket 20 órától. Max. 20 fős csoportok beletekinthetnek a kupola lassan 50 éves Newton távcsövébe. Emellett győri és Győr környéki amatőrcsillagászok távcsöveivel is megfigyelhetők lesznek a csillagos égbolt szépségei.

Hozzászólás

hozzászólás