Csillagles a Vörös-pocsolyásnál

1918

Még mindig van olyan hely a Budai-hegységben, ahol nem voltunk csillagnéző sétán. Ezek közé tartozik a Vörös-pocsolyás – ide tervezzük évadnyitó csillagnéző túránkat szeptember 29-én, vasárnap.

20130923_ady_map

Találkozunk 17.00-kor Nagykovácsi Városháza BKV megállóban.

A korábbi csillagnéző sétákkal ellentétben itt sajnos nem tudunk körtúrát tenni. Ehelyett Nagykovácsiból déli irányba fogunk indulni, a piros jelzésen, majd Adyligetnél ér véget az esti séta. Aki autóval jön, annak azt javasoljuk, hogy a kocsit hagyja Adyliget megállónál, és innen folytassa az utat a 63-as busszal Nagykovácsi Városháza megállóig. (Ez az utolsó előtti megálló.)

A 63-as buszjárat 16.35-kor indul Hűvösvölgyből.  Ez kb. 16.43-kor Van Adyliget megállóban. Fontos, hogy ezen a buszon Adyliget után már nem érvényes a BKV bérlet, vonaljegy szükséges! Nagykovácsi és Adyliget között a piros jelzés mentén a bal oldalon található a Vörös pocsolya.

20130923_vpÉrdekes képződmény, eredetéről nem sokat lehet olvasni. Több-kevesebb víz általában található benne, mely valóban vöröses színű. Kiterjedése alapján joggal nevezték el pocsolyának, a hegyoldal azonban örökölte a nevét: Vöröspocsolyás-hát. Kedvelt helye a vaddisznóknak – a fák kérgén határozott magasságig terjedő vöröses folt tanúsítja gyakori jelenlétüket. Első pillantásra úgy tűnik, mintha a pocsolya néha megáradna és elöntené a fákat, nyomot hagyva rajtuk, de ha jobban megfigyeljük, minden fa azonos magasságig vörös, ameddig a disznók háta ér!

Szép, kellemes környezetben ez egy kb. 4-5 km-es séta lesz. Az útvonal Adyligethez közeli részén van egy lovarda, ami mellett hatalmas kaszáló található. Alkonyatkor fogunk ide érkezni, és itt nézzük meg az őszi csillagképeket. A túra közben ismét lesz csillagászati kvíz is.

A kirándulás eső esetén elmarad. A részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges hozzá. Minden érdeklődőt szeretettel vár a túravezető: Kerényi Lilla.

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző bejegyzésNaprendszer
Következő bejegyzésA legsűrűbb galaxis