Nemzetközi konferencia az üstökösökről

918

Az üstökösök a csillagász szakma, az amatőrök és a nagyközönség számára egyaránt igen fontos, ráadásul igen látványos objektumok. Elég, hogyha az utóbbi évtizedek érdekesebb eseményeire emlékeztetünk: 1986-ban, a Halley-üstökös visszatérése hozta lázba a világot – még sláger is született az üstökös tiszteletére. 1996 tavaszán a váratlanul megjelenő Hyakutake, egy évvel később a Hale-Bopp-üstökös vonta magára a figyelmet. Ezekben a napokban, hetekben egy üstökös haldoklásának lehetünk tanúi: a 73P/Schwassmann-Wachmann 3 több darabra szakadva száguld el kozmikus szomszédságunkban, 6-12 millió km-re Földünktől.

Az üstökösök izgalmas világával foglalkozik az a május 6-án kezdődő konferencia, melyet a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány szervez a körmendi Polgármesteri Hivatal nagytermében. A rendezvény célja annak bemutatása, hogy milyen jelentősége van üstökösök és a kisbolygók megfigyelésének a 21. században. A rendezvény előadói neves hazai és külföldi szakemberek, valamint tapasztalt amatőrcsillagászok.

Az előadások május 6-án (szombat) 09.50-kor kezdődnek. Megnyitóbeszédet mond Mizser Attila (Magyar Csillagászati Egyesület) és Tuboly Vince (Hegyháti Csillagvizsgáló Alapitvány)

 A szombati előadásokra a regisztrációs dij 2000 forint, mely magában foglalja az aznapi ebéd és az előadások közti büfészolgáltatás költségeit. Este üstökösészlelési gyakorlatok végzése a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány 50 cm-es RC teleszkópjával Hegyhátsálon: a Schwassmann-Wachmann-üstökös darabjainak megfigyelése.

Vasárnap délelőtt autóbuszos kirándulás keretében meglátogatjuk az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot (Szombathely) és a Berzsenyi Dániel Főiskola (Szombathely) új csillagvizsgálóját.

A konferencia hivatalos nyelve: angol és magyar. A rendezvény részletes programja a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány honlapján található. Az előadásokat a Magyar Csillagászati Egyesület az interneten keresztül élőben is közvetíti.

Jelentkezés és további információk:

Hozzászólás

hozzászólás