Gaia – van képünk hozzá!

1508

A Gaia asztrometriai űrszondáról érkezett első felvétel szerint a távcső képalkotása rendben van. A tesztüzemmód végeztével megkezdődhetnek a rutinszerű mérések.

Az Európai Űrügynökség (ESA) asztrometriai célú szondáját 2013. december 19-én indították. Azóta már megérkezett a tervezett pályájára: másfél millió kilométerre kering a Földtől, a Napot bolygónkkal összekötő egyenes mentén a Föld pályáján kívül levő L2-es Lagrange-pont körül.

A Földre küldött első kép tanúsága szerint a Gaia kamerájának képalkotása kiváló, így az űrbe juttatott eddigi legnagyobb – közel egymilliárd képelemet (pixelt) tartalmazó – kamera alkalmas az öt éven át tartó monumentális észlelési program végrehajtására. A Gaia fő tudományos feladata ugyanis a 20 magnitúdónál fényesebb valamennyi égitest (azok száma nagyjából egymilliárd) helyzetének és térbeli mozgásának meghatározása, amelynek alapján elkészíthető a Tejútrendszer 3-dimenziós dinamikus térképe.

20140206_gaia_van_kepunk_hozza
A Gaia tesztképén az NGC 1818 fiatal nyílthalmaz látszik. A felvétel expozíciós ideje 2,85 másodperc, ezért a szonda forgása miatt a csillagok enyhén elmozdulnak a képen. (Forrás: ESA/DPAC/Airbus DS)

A most elkészült kalibrációs célú képen nem is a Tejútrendszer csillagai látszanak, hanem egy közeli extragalaxisban, a Nagy-Magellán-felhőben levő NGC 1818 jelű csillaghalmaz tagjai. A kép mérete 212×212 ívmásodperc, ami a Gaián elhelyezett kamera látómezejének 1%-ánál is kisebb területét fedi le.

Hozzászólás

hozzászólás