08 – A fényszennyezésről

1693

Az égi tájékozódásra, égi mozgások, csillagok megfigyelésére vállalkozók egyre nehezebb helyzetben vannak, különösen a városokban. Ha csak kimegyünk a kert végére, hogy megfigyeljük az állatövi csillagképeket, rosszul beállított lámpák tucatjaival találjuk szembe magunkat. A városokat éjszakánként rozsdavörös fénybúra lepi el, és a szép csillagos ég látványához innen messzire el kell utazni.


A világ fényszennyezése  

De a fényszennyezés nem azért nagyon nagy baj, mert nehéz helyzetbe hozza a csillagászokat! A rosszul beállított, fölfelé világító lámpák és díszkivilágítások sokkal (akár háromszor) annyi energiát fogyasztanak, mintha jól beállított (tehát a földre, falra világító) lámpatestekkel érnék el ugyanazt a fogyasztást. Az elpazarolt energiát pedig szintén környezetkárosító módon tudjuk megtermelni (erőművek).


Fényszennyezés Magyarországon

A rossz lámpatestek, a diszkófények, kivilágított reklámok és a mostanában sajnos terjedő, vakító fényszórójú autók elvakítják a vezetőket, és veszélyes közlekedési helyzeteket okoznak. A levegő kivilágítása ökológiai károkat is okoz. Az éjszaka is repülő madarak nem tudnak tájékozódni, a városokban elkápráznak és sok millióan pusztulnak el évenként (különösen költözési időben). Az emberre is veszélyes, ha éjszaka nincs elég sötétben: az éjszakai sötét szükséges az egészséges hormonális egyensúlyhoz és a pihentető alváshoz; az egészséghez való jog viszont alapjog. Az ablakon besütő zavaró fény szempontjából a birtokháborítás kérdését is újra lehet gondolni. Ki lehet mondani, hogy a fényszennyezés környezetszennyezés, úgy, mint a levegőszennyezés vagy a folyók szennyezése.


Fényszennyezés Óbudán

Ezek a káros hatások mind megszüntethetőek a közvilágítás helyes tervezésével. Erre Csehországban, Floridában már törvények vannak; Európa más részein önkormányzati rendeletekkel igyekeznek csökkenteni a fényszennyezést. Magyarországon a MÁV közvilágítási átalakítása az említhető pozitív példa. Remélhetőleg hamarosan más nagyvállalatok, a városok és a városlakók is rájönnek, hogy kis és rövid idő alatt megtérülő anyagi ráfordítással, és több figyelmességgel elérhető, hogy a közvilágítás a megszokott fényű, de sokkal olcsóbb, egészségesebb és ökológiai szempontból is sokkal kedvezőbb legyen. Akkor ismét visszakerülhet a városok egére is a csillagos ég, amelyhez az emberi kultúra, a szellem és a művészet oly’ sok kiemelkedő eredménye kötődik.    


A szegedi Dóm díszkivilágítása

Hozzászólás

hozzászólás