2014. május 10.: a Csillagászat Napja

1168

A Csillagászat Napját idén május 10-én ünnepeljük. Országszerte számos helyszínen rendkívüli nyitva tartással, járdacsillagászattal, távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket helyi csoportjaink és társszervezeteink. Az este távcsöves látnivalói: a Hold, a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz.

Világszerte széles körben ünneplik a Csillagászat Napját, mely az USA-beli Astronomical League ajánlása alapján 2014-ben május 10-ére esik. A Csillagászat Napjának már Magyarországon is jelentős múltja van, évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe, hála a nyilvános távcsöves bemutatóknak. A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ebben az évben első negyed május 7-re esik, így a Csillagászat Napján, május 10-én már nem félholdat, hanem annál három napnyival kövérebb, „dagadó félholdat” figyelhetünk meg. Ez az este kiváló lehetőség járdacsillagászati programok szervezésére. Hozzuk közelebb a csillagok világát!

A Csillagászat Napja magyarországi helyszíneit az MCSE honlapja ismerteti.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban rendkívüli programokkal várjuk az érdeklődőket. 10 és 16 óra között lesz az MCSE közgyűlése, egyesületünk utóbbi 25 évének bemutatásával, a délutáni szekcióban számos olyan előadással, amelyek mozgalmunkról adnak számvetést. A közgyűlést követően 16 órától Nap-bemutató, sötétedéstől (20:00) pedig távcsöves bemutatóval és csillagkép-ismertetővel várjuk barátainkat. Az esti távcsöves programok során gyertyafénnyel világítunk, ezzel próbáljuk meg felhívni a figyelmet a fényszennyezés problémájára. A Polaris a Csillagászat Napján ingyenesen látogatható.

20140429-egyszazalek-amanda

Ilyen volt a Csillagászat Napja 2013-ban: http://www.mcse.hu/csillagaszat-napja-2013/

Hozzászólás

hozzászólás