Széncsillagpor

Különös építmény az éjszakában az esztergomi szénrakodó. Emlék azokból az évtizedekből, amikor a szén jelentette az első számú energiaforrást. Szénporról álmodik a szénrakodó csillagporos éjszakában.

2307

Különös építmény az esztergomi szénrakodó. Emlék azokból az évtizedekből, amikor a szén jelentette az első számú energiaforrást. Szénporról álmodik a szénrakodó a csillagporos éjszakában.

Soponyai György, Esztergom

Az 1927-ben épült esztergomi szénrakodó a dorogi szénbányák által kitermelt szénpor folyami uszályokra továbbítására szolgált. Az épület egy majd 6 kilométeres kötélpályával volt összeköttetésben a szénbánya osztályozó egységével, ezen a pályán érkeztek a szénporral megrakott csillék a Duna partjához. A hajókra rakott szenet főként a csepeli erőműbe, illetve a fővárosi ipari létesítményekbe szállították.
A vízben álló épületet csónakban közelítették meg a munkások, akik a kikötés után egy vaslétrán kapaszkodtak fel a magasban lévő teremhez.
A dunai rakodó kapacitása az 1963-as bezárásáig elérte a napi ezer tonnát is. A fél évszázada üresen álló épület jelenleg ipari műemlék.

Sok szép fénykép látható a világhálón a szénrakodóról: a Duna-part, az elúszó hajók, Párkány és Esztergom a bazilikával igen hálás előteret, valamint hátteret biztosítanak egy jó képhez, így engem is régóta izgatott ez a téma. A felvétel szeptember 10-e újholdas, kristálytiszta egű éjszakáján készült a Duna magyar oldaláról Canon EOS 5D Mark II kamerával és Samyang EF 14/2,8 objektívvel 54 percen keresztül.

Hozzászólás

hozzászólás