A bolygókirály

5055

Az idei tavaszi-nyári égbolt szabad szemmel is feltűnő égitestje a Jupiter, amely már kis távcsövekkel is sokat megmutat jellegzetességeiből: sötét és világosabb sávok, zónák váltogatják egymást a gyors forgás miatt erősen lapult korongon.

Prodán Márton, Hercegszántó
A hét képén együtt látható a Jupiter, a Naprendszer legnagyobb bolygója, és kísérője, a Ganymedes, Naprendszerünk legnagyobb kísérője, ha úgy tetszik, a “holdak királya”. Szépen látszik a Nagy Vörös Folt is, amelynek mérete az utóbbi egy évszázadban jelentős mértékben csökkent, színe viszont markánsabb lett. A Galilei által még 1610-ben felfedezett Ganymedes átmérője 5262 km. Nevét Simon Marius javasolta, ugyanúgy, mint a további három, Galilei által felfedezett holdét: Io, Europa, Callisto.
2018.05.31-én késő este 19:45-19:48 UT között volt pár perc nyugodtabb légköri pillanat, így sikerült a szokásosnál szebb részleteket is megörökíteni, a mostanában nem túl magasan delelő Jupiteren. A bolygó a felvétel készítésekor 27° magasan járt, egyenlítői átmérője 44,1″ volt. A felvétel teljes hossza 2×90 mp volt, így a Jupiter gyors tengelyforgása miatt már derotálni kellett a képeket  szoftveresen (WinJupos), hogy a részletek ne mosódjanak el az elfordulás miatt.
Ezt követően a 2×5900  derotált képkocka 15%-a került összegzésre, melyből további szoftveres élesítéssel állt össze a végleges fénykép, amely 200%-os átméretezésű.
A felvétel Hercegszántóról készült 150/1500-as  Celestron NexStar 6 SE Schmidt-Cassegrain  távcsővel,  Explore Scientific 3x focal extender (1,25″) fókusz nyújtóval, ASI 174 MC színes CMOS kamerával, ZWO légköri diszperzió-korrektor prizma  segítségével, amely a légköri diszperzió okozta vörös és kék színcsatorna elcsúszását hivatott kiküszöbölni. A végleges képre került két kinagyított részlet a jobb tanulmányozhatóság végett: a Nagy Vörös Folt és környezete, valamint a Ganymedes, amelynek 1,6″ volt a látszó átmérője a felvétel készítésekor. (Jó észlelési feltételek eredményeként feltárul a  Nagy Vörös Folt szerkezete és a Ganymedes hold nagyobb alakzatai is egy nem túlságosan nagy, 15 cm átmérőjű távcsővel.)

Hozzászólás

hozzászólás