A Copernicus a terminátoron

995

A holdfelszín egyik leglátványosabb krátere a 93 km átmérőjű Copernicus. Olyankor a legszebb, amikor épp az éjszaka és a nappal határvonala húzódik vidékén.

Zseli József, Nagyvenyim

Ezt a részletgazdag képet 2010. március 24-én este 305/1500 mm-es Dobson távcsővel, Barlow kétszerező lencsével és DMK 41AU02 kamerával készítettem erről a fenséges kráterről. A Dobson-távcsövet mozgató platform tartotta a célponton. A 800 képből a legjobb 20 képet a Registax programmal egyesítettem. A szürke árnyalatok sokasága rendkívül aprólékosan mutatja meg a krátert körülvevő mintegy 50 km széles törmeléktakarót. A krátert északról a Kárpátok hegylánca, délről a Mare Insularum dombvidéke határolja. Erről a szép holdi formációról részletesen olvashatunk a Meteor márciusi számában:

2010w14-nagy

„A kráter méretei lenyűgözőek. Átmérője 93 kilométer, mélysége a sáncfalaktól a kráter aljáig 3760 méter, a sáncfalak nagyjából 900 méterre emelkednek a környező síkság fölé. Összetett központi csúcsának legmagasabb pontja 1200 méter, nagyobb, mint a mi Kékesünk. A kidobott törmeléktakaró a kráter peremétől 50 kilométerig követhető, a fényes sugársáv pedig 800 kilométer átmérőjű. A becsapódó test átmérője kb. 5 kilométer lehetett. Összehasonlításképpen, a híres arizonai 1,2 kilométeres Barringer-krátert egy 70 méteres, kétmillió tonnás vasmeteorit hozta létre, mintegy huszonhétezer évvel ezelőtt. A Copernicus-kráter ennél sokkal idősebb, különböző források különböző adatokat adnak, de kora mindenképp több, mint 800 millió év. Az Apollo–17 legénysége által visszahozott talajminták között akadtak olyanok, melyek feltehetően a Copernicus kirobbanásakor repülhettek a Mons Vitruvius térségébe. Laboratóriumi elemzések szerint ezek a minták 810 millió évesek, vagyis a copernicusi éra a Hold fejlődéstörténetének legújabb szakasza 810 millió éve tart napjainkig. Sokkal többet és biztosabbat tudhatnánk kráterünkről, ha nem állítják le az Apollo-programot, mert az Apollo–20 kijelölt célja éppen a Copernicus-kráter lett volna.”

Hozzászólás

hozzászólás