Légköroptikai parádé délidőben

856

A szombati bevásárlási lázban is megéri fel-felpillantani az égre! Február 27-én például országszerte légköroptikai parádéban gyönyörködhettünk.

Hegedüs Tibor, Baja

A szombati bevásárlási lázban is megéri fel-felpillantani az égre! Ezt bizonyítják a 2010. február 27-i bajai történések is: Nagyjából fél 12 körül felragyogott Baján az ég alja, és színpompás, extrém kifényesedésnek lehettünk tanúi, változó erősséggel egészen kora délutánig (kb. fél kettőig). Sajnos a belváros szűk utcáiban a jelenség eléggé alacsony látóhatár feletti magassága és nem túl nagy szögkiterjedése miatt még az alacsony házak és fák is eltakarták a látványt. A teljes halókomplexumot gyönyörűen láthatjuk például Ladányi Tamás Balaton-parti felvételén.

A Nap alatti felhőkön „koszorú” (avagy „irizáció”) jelenség is társult az alsó fényléshez (ez a felhő parányi, permetszerű eloszlású vízcseppjein elhajló fény színekre bomlása miatt jelentkezik). Ezt ritkán veszik észre az emberek, mert legfeljebb néhány foknyira látható a Nap korongjától, és felpillantva a Nap ragyogásához alkalmazkodó szem számára alig vehető észre a gyöngyházfényű színekre bomlás.

2010w13-nagy

A nevezetes szombat déli színpompás jelenség a mellékelt képen látható. Ez nem más, mint a halójelenség-komplexum ilyen fényesen igen ritkán feltűnő ún. „alsó tangenciális íve” (alsó érintőíve). Ritkán tűnik fel, de olyankor extrém fényes tud lenni, mint most is – ellentétben a felső érintőívvel, ami lényegesen gyakoribb, de általában sokkal halványabb. A fénysziporkáért „felelősök” a vízszintessel kis szöget bezáró módon lebegő, oszlop-szerű jégkristályok – a bennük megtörő napfény játéka a szivárványszerű ív. Különös jellemzője volt a február 27-i eseménysornak, hogy a „normál” 22 fokos szögű halógyűrű egyáltalán nem (vagy csak a Nap fölötti pici darabkája, de az is alig fél óráig) látszott, míg ez az alsó érintő ív 2 órán keresztül, folyamatosan – bár változó intenzitással.

Tehát érdemes nagy siettünkben is fel-fel pillantani, hogy csodák részesei lehetünk egy kis időre!

A mellékelt fotó processzálatlan, nyers, eredeti kép, Panasonic DMC-FZ50 gépemmel, a legegyszerűbb, „AUTO” beállítással készült.

A február 27-i légköroptikai jelenségekről a Meteor 2010/4. száma közöl cikket.

Hozzászólás

hozzászólás