A gyűrűs bolygó

549

A javuló láthatóság miatt a Szaturnusz a következő hetek vonzó észlelési célpontja lehet. E heti képünket Dán András készítette.Dán András, Etyek

A 2006-os esztendő első fele a Szaturnusz folyamatosan javuló láthatóságát hozza, így a Cancer (Rák) csillagképben található gyűrűs bolygó távcsöves megfigyelése egyre könnyebb lesz.

Január elején már este kilenc órakor felkereshető a Szaturnusz, ami ebben az időszakban végig az M44 jelű nyílthalmaz peremén lesz látható. Látványos csillagfedést követhetnek végig a távcsöves észlelők január 25/26. éjszakáján, amikor a Szaturnusz elfedi az M44 egyik fényes csillagát. Derült estéken érdemes kísérletet tenni a bolygó felhősávjainak és holdjainak megfigyelésére is.

E heti képünket Dán András készítette a tavalyi láthatóság alatt, 2005. január 17-én, Etyeken, C8 tubusra szerelt Philips ToUcam Pro és Lakes CM2-1 CCD kamerával. A felvételen a Szaturnusztól délre (felfelé) a Dione és a Tethys, nyugatra (a bolygókorongtól balra, közel a gyűrű síkjában) a Enceladus és a Titan, míg keletre a Rhea figyelhető meg.

Hozzászólás

hozzászólás