A 11302-es számú napfoltcsoport

1125

Közelkép egy jól fejlett napfoltcsoportról! Szinte érezni a forró napfelszín változásait.

Papp András, Veszprémvarsány

A Nap észlelése kedvelt témája az amatőrcsillagászoknak, mivel az egyik legdinamikusabban változó észlelési célpont. A napfelszín inhomogenitását adó granulák átlagos élettartama perc nagyságrendű, és a foltok szerkezetének változásait már félórás-órás megfigyelési periódusokban észre tudjuk venni. A következő – 2013-ban várható – napfoltmaximum felé haladva egyre nagyobb számú és méretű foltokat, foltcsoportokat tudunk megfigyelni. Biztatunk minden észlelőt, hogy megfelelő fénycsökkentő eszközökkel, és kellő óvatossággal fordítsa távcsövét központi csillagunk felé!

A nappali légköri nyugodtság viszonylag ritkán teszi lehetővé, hogy kitűnő részletességű képeket készítsünk életadó csillagunk felszínformáiról. Egy ilyen kedvező alkalmat sikerült a kép készítőjének megragadnia. Szeptember 25-én különösen kedvező légköri viszonyok mellett sikerült megörökíteni egy napfoltcsoportot. Két felvétel is készült, melyekből látványos animációt sikerült összeállítani.

A felvételek GPU 127/1200 Olajimmerziós Triplet APO-val készültek. Szűrők: Baader Cool-Ceramic Herschel prizma + Baader Solar Continuum szűrő + Baader ND 0,9. Fókusznyújtó tag fajtája, nyújtás mértéke: 2″ Televue Powermate 2x. Kamera: The Imaging Source DMK41 AF CCD. Exponálási idő (s): 1/3521 s. A felvétel teljes időtartama: 2×470 s (2 x ~7000 frame). Frame/s: 15FPs.

2011w39-nagy

A felvételpár kb. 1,5 óra időközzel készült. Szemmel láthatóan nagy változások zajlottak le a napfoltcsoportban ilyen rövid idő alatt is. Ennek, és a javuló nyugodtság apropóján készült a második felvétel. Próbáltam egy animációt is készíteni, melyen kiválóan nyomon követhető a foltcsoport változása. Az animáció a képre kattintva indul.

Hozzászólás

hozzászólás