Határozatlan időre bezár a Szegedi Csillagvizsgáló

1402
A Kertész utcai Csillagvizsgálóban a nyitva tartás és a látogatók fogadása határozatlan ideig szünetel, miután az épület egyik fele megsüllyedt, nagy repedések lettek a falakon, ami veszélyes lehet. Az események oka, hogy az épület alatt lévő szürkeagyag-talaj alacsony talajvíz-szint esetén összehúzódik, ami az épület süllyedését okozza. A Csillagvizsgáló állagromlása már 2009 őszén elkezdődött, de mostanra elérte a kritikus szintet.

A 40 cm-s távcső nincsen veszélyben, a megfigyelések és mérések így – a munkatársak és csillagászhallgatók saját felelősségre történő kimenetele mellett – tovább folytatódnak.

Egy korábbi – sikertelen – pályázat kapcsán elkészültek a szükséges intézkedések tervei; az anyagiak előteremtése egyelőre folyamatban van. Amennyiben sikerül elvégezni a szükséges munkálatokat, a Szegedi Csillagvizsgáló természetesen újra kinyitja majd kapuit a látogatók előtt.


Felvételek a Szegedi Csillagvizsgáló falainak állapotáról (2011. szeptember)

Az MCSE Szegedi Helyi Csoport idei országos találkozójának (2011. november 5.) helyszíne a Csillagvizsgáló helyett a Százszorszép Gyermekház lesz.

Kapcsolódó írások:
Határozatlan időre bezár a Szegedi Csillagvizsgáló + PANORÁMA (szegedma.hu)
Kétmillió forint kellene a csillagvizsgáló felújítására + FOTÓK (szegedma.hu)

Hozzászólás

hozzászólás