A legfürgébb üstökös

898

A novemberi üstökösdömping legszerényebb tagja az Encke-üstökös, a legrövidebb periódusú kométa, amely 3,3 évente jár napközelben.

Brlás Pál, Szeged

Négy, kisebb távcsövekkel is észlelhető üstökös közül is választhatunk hajnali megfigyeléseink során. A legnagyobb ígéret az C/2012 S1 (ISON) üstökös, stabil csóvával rendelkezik már szeptember óta, sajnos egyelőre elmarad a várt fényességétől. A napokban „keresztezte” a földpályát és nagyon gyorsan halad a Nap felé, hiszen egy hónap múlva rendkívüli közelségben halad majd el és gyönyörű jelenséggé fejlődhet. Sajnos annak is jelentős az esélye, hogy a túlzott napközelség miatt szétesik. A legnagyobb fejlődést a C/2013 R1 (Lovejoy) elnevezésű kométa mutatja, gyorsan  fényesedik és szép, 1/2 fokos csóvája is megfigyelhető már. Észlelésre ez az  objektum van a legkedvezőbb helyzetben, jelenleg a béta Cancrihoz közelít. 

2013w44-nagy

Két üstökös megpillantása nehezebb, napfelkelte előtt se emelkednek túl magasra, az egyik a kitörésben lévő C/2012 X1 (LINEAR), fantasztikus  áramlások figyelhetők meg a kómájában. Szintén alacsonyan található meg a hajnalpírban látható periodikus üstökös, a 2P/Encke. Az legrövidebb keringési idejű (3,3 év), kométát a XVIII. században fedezték fel, és a XIX. század eleje óta minden visszatérését megfigyelték. Október 20-án készült az előző fotóm, de akkor még csak egy kiterjedtebb kómával rendelkezett az objektum, pedig akkor már elkezdett távolodni a Földtől. A Naphoz közeledő vándor az itt bemutatott, november 3-án készült képen már szép csóvát növesztett.

http://theskylive.com/encke-tracker linken láthatjuk az Encke-üstökös égi környezetét, távolságadatait (km-ben) és aktuális sebességét. A kométa november 21-én jut napközelbe. A mellékelt fotó az iTelescope.net (Új-Mexikó, USA) T20-as jelű Takahashi 106 mm-es FSQ-ED f/5 Petzval apokromatikus asztrográfjával készült, SBIG STL 11000M CCD-vel, 300 s expozíciós idővel és Luminance szűrővel. A beállításról és a vezetésről a TheSky szoftver által irányított Paramount MX mechanika gondoskodott. Az obszervatórium 2225 méter magasan helyezkedik el. A rögzítés ideje: 2013. november 2. 11:47 UT. Az üstökös fényessége 7 magnitúdó, a csóva hossza 1 fok 10 ívperc. A csóva vége mellett jobbra egy-egy galaxis, az NGC 4623 (balra) és az NGC 4612 (jobbra) látható.

Hozzászólás

hozzászólás